1,3 miljoen kijkers voor Het Groot Dictee


De kijkcijfers van woensdag 20 december 2006 (SKO)

Het Groot Dictee der Nederlandse taal (NPS, Ned1, 20:34) – Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is voor het eerst in jaren gewonnen door een Nederlander. De winnaar Jacques Bettelheim uit Koudekerk had slechts vijf fouten. Dat bleek gisteren tijdens de uitzending van het Groot Dictee, dat door 1.306.000 kijkers (madl: 20.7%) bekeken werd. Onder de prominente deelnemers was Andries Knevel, presentator van de EO, de winnaar met precies dertig fouten.

De zeventiende editie van Het Groot Dictee was een bijzondere editie. In augustus werd namelijk de omstreden nieuwe spelling ingevoerd. RTL 4-nieuwslezer Roelof Hemmen had 32 fouten. “Moeilijke woorden weet je of je weet ze niet“, zei Roelof voorafgaand aan het Dictee. “Veel moeilijker is tegenwoordig het gebruik van de tussen-n. Het is paddenstoel en pannenkoek, maar bij koekenpan raak ik in de war. Nu werk ik voor televisie, dus spelfouten hoor je niet. Maar dat is geen excuus. Ik vind wel dat ik het zou moeten kunnen. Ik hecht erg aan een correcte spelling. Als ik een tekst moet voorlezen met het woord helicopter, maar ik daar helikopter van.” Roelof maakte meer fouten dan hij had verwacht. “Ik ga het Groene Boekje nog maar eens doorlezen en dan vooral het hoofdstuk over koppeltekens.

Deal or no Deal (Tien, 20:01) – Deal or no Deal bezorgt Tien iedere werkdag een kijkcijferpiek in de vooravond van de zender. De quizshow van presentator Beau van Erven Dorens scoort dagelijks ruim een half miljoen kijkers. Vorig jaar presenteerde Beau bij Talpa de dagelijkse nieuwsshow NSE, dat vanwege slechte kijkcijfers van de buis af werd gehaald. “We hadden een probleem met ons format. We wilden eigenlijk een soort Boulevard doen – dat kan ik nu wel onthullen – maar dan op nieuwsgebied“, vertelde Beau onlangs in het praatprogramma van Robert Jensen op RTL 5. Het entertainmentnieuws in NSE werd verzorgd door presentatrice Harmke Pijpers. “Zij was onze entertainmentspecialiste. En we hadden natuurlijk zoals dat altijd gaat wat ruzie met de redactie, van: ‘gaat het wel goed?’ en ‘je moet je beter voorbereiden’. En Harmke zei: ‘Die redactie van jullie kan ook helemaal niets, want hier staat dus een artiest en daar staat niet eens een achternaam bij. Do.’ Die wist echt niet waar ze het over had“, lacht Beau. Hij is blij met het succes van Deal or no Deal. “Voordat we begonnen heb ik het vijf keer geweigerd. Ik heb gezegd: ‘Ik bied mijn ontslag nu aan als je mij nog één keer vraagt om dat spel te presenteren’. Letterlijk is dat zo gegaan bij Remko van Westerloo, de programmadirecteur van Talpa. Ik vind het nu hartstikke leuk. We gaan nu ook naar een nieuwe studio toe in het nieuwe jaar.” Deal or no Deal werd gisteren door 517.000 kijkers (madl: 8.6%) bekeken.

Goede tijden, slechte tijden (RTL4, 20:05) – Goede tijden, slechte tijden-acteur Wilbert Gieske is met kerst en oud en nieuw te zien in twee speciale afleveringen van Dancing with the Stars op RTL 4. “Als iemand me ten dans vroeg ze ik altijd ‘nee, ik kijk liever’, maar vrouw en twee dochters van 23 en 26 jaar, die alletwee al vanaf hun derde dansen, reageerden razend enthousiast. Dus kon ik niet weigeren. De eerste twee weken heb ik echt afgezien, maar inmiddels heb ik de smaak helemaal te pakken“, vertelt Gieske in het AD. Ook KRO-presentatrice Anita Witzier doet mee aan de special van Dancing with the Stars. “Ik ben al eerder gevraagd, maar voor de reguliere serie, die veel langer duurt, heb ik met mijn gezin en m’n eigen programma’s gewoon echt geen tijd. Dus was ik blij met deze mogelijkheid, want ik ben dol op dansen. Trainen is heerlijk! Dat ga ik straks ontzettend missen.” Ex-boxer Arnold Vanderlyde had ook geen tijd voor de reguliere reeks. “Zolang het programma bestaat, hebben ze me gevraagd, maar daar heb ik nooit tijd voor. Omdat deze editie alleen voor kerst en oud en nieuw is, kon ik ‘ja’ zeggen. Er zijn veel vergelijkingen met mijn tijd als sporter. De adrenaline begint ook te stromen als je de ring instapt en bij de training visualiseer je alle stappen die je gaat maken.” Goede tijden, slechte tijden werd gisteren door 1.304.000 kijkers (madl: 21.5%) bekeken.

De afbeelding “http://home.planet.nl/~will1856/Mediakrant/kijkcijfersgroot.JPG
</p>
    </div><!-- .entry__content -->

    <footer class=

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen