Beerekamp: ‘Alleen SBS en Zembla hebben nog primeurs’

Foto: SBSTv-recensent Hans Beerekamp (NRC) vindt dat tv-programma’s steeds minder vaak op zoek gaan naar nieuws. “Een tv-fragment in De Wereld Draait Door zien we later in Pauw & Witteman“, zegt Hans Beerekamp in de VARA Gids. “Er wordt weinig nieuws door de televisie zelf gemaakt. Zembla scoort soms een primeur, of Peter R. de Vries en Alberto Stegeman. Dat is het wel. Als er geen kranten meer zouden zijn die op zoek gaan naar het nieuws, heeft de televisie een groot probleem.

Volgens Beerekamp zijn de sterren van nu ook anders dan de sterren van vroeger. “Ons beeld van de sterren wordt steeds kleiner. De heldenverering in de bioscoop was nog grotendeels dezelfde als in een kerk: je keek omhoog, naar een held of icoon die groter was dan jezelf. Toen kwam televisie en de helden werden kleiner – letterlijk, maar ook overdrachtelijk: Mies Bouwman was nou eenmaal een minder grote ster dan iemand uit Hollywood.

Daarna kwam het internet en de mobiele telefoon. “Nóg kleinere beelden. En we kijken daar niet meer omhoog, maar naar beneden. We kijken letterlijk op de ster neer. Dat zie je aan de huidige generatie idolen: Gordon, Gerard Joling, Dries Roelvink, dat zijn sterren die je niet zozeer bewondert, het zijn mensen die kleiner zijn dan jij. Daar is ook de hype achter de eerste voorrondes van Idols op gestoeld. En destijds de Gouden Kooi.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen