Kijkers beschuldigen Spoorloos van bedrog

De makers van Spoorloos worden door de kijkers van het programma beschul- digd van bedrog. Na de uitzending van afgelopen maandag, waarin Derk Bolt op zoek ging naar de Noorse vader van Piet Kooij, kwamen op de internetsite van Spoorloos al vlug verontwaardigde berichten van kijkers binnen. “Normaliter lijkt het me niet eenvoudig de personen te vinden die worden gezocht, maar bij Gudmund Aasheim was de eerste hit bij internetzoekmachine Google meteen raak“, zegt een kijker.

De kijker vervolgt op de programmawebsitevan Spoorloos: “Die hit gaf de historische pagina uit de zeemansorganisatie, de tweede hit zijn telefoonnummer en adres. Waarom Noorwegen doorkruisen om deze man te vinden?

In het Algemeen Dagblad is de reactie van de redactie te lezen: “Alerte kijkers wijzen erop dat de vader van Piet via internet snel is te traceren. Schijn bedriegt echter. De redactie is afgelopen maanden in contact gekomen met zestig Noorse families die de achternaam Aasheim dragen. Niemand kon of wilde bevestigen dat er in de familie een Gudmund bestond die heeft gevaren op Nederland.

Maar, wil een andere kijker weten: “Waarom alle families bellen terwijl er precies één Gudmund Aasheim in het telefoonboek staat? Waarom die niet direct gebeld en gevraagd of hij 80+ was en op Rotterdam gevaren had?

Eindredacteur Paul Vertegaal: “Natuurlijk hebben wij die ook gegoogled en gebeld. Twee keer. Maar hij nam niet op. Zijn schoonzoon wist aannemelijk te maken dat dit niet de man was die we zochten. We zijn toen andere families gaan benaderen. Achteraf gezien was dat niet goed, want hij bleek toch de man te zijn die we zochten.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen