Sunny Bergman intimideert Catherine Keyl bij M

Catherine Keyl is vorige week vlak voor de uitzending van M geïntimideerd door medegast Sunny Bergman. Dat vertelt de oud-presentatrice vandaag in haar column in De Telegraaf. Bergman zat donderdag aan tafel om samen met een andere linkse feministe, Milou Deelen, te praten over waarom topless zonnen steeds minder geaccepteerd wordt in ons land. Bergman wilde koste wat kost voorkomen dat de multiculturele samenleving als reden zou worden aangevoerd.

Volgens Bergman is de angst voor fotograferende strandgangers de voornaamste reden dat vrouwen tegenwoordig minder vaak topless zonnen. Toen presentatrice Margriet van der Linden op een gegeven moment de komst van nieuwkomers aanstipte, wilde Bergman daar niets van weten.

Margriet van der Linden: “Er is misschien ook nog een ander element, wat mensen ook wel eens noemen. Dat is de multiculturele samenleving. Door de veranderende samenstelling in het land ontstaat er een preutsheid, die daarbij komt kijken. Herkennen jullie dat?

Sunny Bergman: “Nee, ik herken dat helemaal niet. Ik heb veel vrienden die moslim zijn. Ik kan ook met hen topless gaan zitten en zij niet. Dan laten we elkaar in elkaars waarde. Ik denk dat het heel gemakkelijk is om altijd de vinger te wijzen naar ‘de moslim’.”

Margriet van der Linden: “Ja, maar ik zeg ook niet dat dat alleen maar de oorzaak zou zijn. Alles bij elkaar zou het misschien kunnen.”

Sunny Bergman: “Ja, maar ik denk dat het makkelijk is om daarnaar te wijzen. Ik denk dat die andere oorzaak veel groter is. Ik kan me wel voorstellen dat het voor mensen zelf die religieus zijn lastiger is om je uit te kleden als je dat zou willen, dat daar een conservatievere moraal heerst, maar ik kan mezelf niet voorstellen dat…”

Milou Deelen: “Ik was lid bij de studentenvereniging, Vindicat. Dat was helemaal niet multicultureel, maar ik liep daar heel sexy rond en daar werd ik het meest geslutshamed wat ik ooit in mijn leven heb meegemaakt.”

Catherine Keyl, die in het publiek zat omdat ze later kwam praten over een muzikaal onderwerp, werd ook gevraagd naar haar mening. “Er zijn natuurlijk ook heel godsdienstige mensen die zich eraan storen“, zei ze.

Van der Linden: “Het kan er natuurlijk wel aan bijdragen, wat niet zegt dat dat de oorzaak is.”

Keyl-column

Nu blijkt dat Keyl eigenlijk meer wilde zeggen in de uitzending, maar dat ze voorafgaand door Bergman is gewaarschuwd om dat niet te doen.

Keyl: “Zoals altijd bij dit soort programma’s spraken we als gasten voor de uitzending in de kleedkamer met elkaar. Ik vertelde Sunny dat er bij ons in de buurt een strandje was waar vrouwen altijd topless zwommen. Totdat er regelmatig jongens op scooters werden gesignaleerd die stenen gooiden naar de vrouwen. Toen was het snel afgelopen.

‘Als je daarover begint, ga ik er keihard tegenin, want ik zit in een antiracisme-commissie’, zei ze. Ik was te onthutst om te reageren. Had ik een nationaliteit bij die jongens genoemd? Nee. Deed het ter zake? Nee. Wat had dit in hemelsnaam met racisme te maken?

Toch besloot Keyl hierover te zwijgen in de uitzending. “Ik voelde me zo geïntimideerd dat ik tijdens de uitzending niks gezegd heb. En daardoor had ik dan weer een hekel aan mezelf. Ik durfde m’n mond niet open te trekken, bang dat ik van racisme beschuldigd zou worden, terwijl we het over topless zonnen hadden. We zullen maar zeggen: een leermomentje.

Reacties

Keyl krijgt complimenten voor haar openhartigheid. “Goed gedaan door Keyl. Giftig gekrijs van SJW Sunny op tv omzeild en de intimidatiemethoden van zulke gekkies netjes blootgelegd“, zegt het Amsterdamse FvD-raadslid Annabel Nanninga.

Discussie met hysterische vrouwtjes op dit niveau heeft geen zin, zéker niet in een biased NPO-programma. Hun methoden achteraf openbaren is zinvoller dan op hun modderniveau meegaan in hun laster en gekrijs.”

Opiniemaker Anne Fleur Dekker: “Ik vind dit zo typisch. Ik krijg vaak het verwijt dat ik de intimidatie zou verzinnen, maar nu hoort u het ook eens van een ander. (NB Keyl noemde niet eens de afkomst van de scooterjongens. Dus wie maakt hier nou aannames.)

Columnist Syp Wynia: “Half medialand (of meer) laat zich door de Sunny’s, de Gloria’s en de Sylvana’s intimideren. Dat ze zijn allen nog niet één Tweede Kamerzetel en slechts met veel moeite één raadszetel konden bemachtigen geldt daarbij kennelijk als irrelevant.

Telegraaf-ster Wierd Duk: “Maar waarom zou je je in vredesnaam door Sunny laten intimideren? 🙄 Mensen moeten moediger worden.

De column van Catherine Keyl kunt u hier lezen.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen