Matroos gaat bij Buitenhof niet witte gasten turven

Diana Matroos is niet van plan om zich als nieuwe presentator van Buitenhof te gaan focussen op hoe divers de gastenlijst is. Dat zegt de presentatrice in gesprek met de VARAgids. Matroos strijdt voor een diverser mediabeeld, maar zal zich daar bij Buitenhof niet obsessief mee bezighouden. “Ik ga daar niet als een strenge schooljuf rondlopen, turvend, met opgestoken vingertje. Bovendien, het gaat eerst en vooral om de inhoud. En dat zou het altijd moeten gaan“, zegt de presentatrice.

Ze vindt het wel heel belangrijk dat er niet alleen witte mannen aan tafel zitten. “Het is belangrijk om elkaar uit te dagen om eens iemand anders uit te nodigen. Niet alleen wat kleur of migratieachtergrond betreft, maar ook op gebied van leeftijd, of meer vrouwen aan tafel. Diversiteit op alle fronten dus.

Een paar jaar geleden haalde Matroos het nieuws door zich uit te laten over racisme op de werkvloer, zoals ze dat bijvoorbeeld heeft ervaren bij RTL Nieuws.

Ze wil echter niet de barricades op. “Ik ben geen activist, geen diversiteitsstrijder. Ik probeer nu op het onderwerp door te gaan in een rol die bij me past, bijvoorbeeld door conferenties over dit onderwerp voor te zitten.”

Het VARAgids-interview met Diana Matroos kunt u lezen via Blendle.

Foto: Alique, VPRO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen