NOS laat verslaggevers tegenwoordig soms beveiligen

De NOS ziet zich soms genoodzaakt om zijn verslaggevers met beveiliging op pad te sturen, mede omdat ‘het klimaat rond journalisten is veranderd’. Dat zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws vandaag in het AD. Populistische politici dragen er mede aan bij dat bepaalde groepen mensen een hekel aan journalisten krijgen. Daarom werkt NOS samen met een beveiligingsbedrijf. “Dat agressie met een zekere regelmaat aan de orde is; dat is de wereld waarin we nu leven helaas.

Gelauff wil zijn medewerkers niet in gevaar brengen. “Tegenwoordig denken wij er sowieso bij elke grote publieksmanifestatie over na: lopen we risico’s, hoe gaan we daarmee om? En ja, dan komt het voor dat we beveiliging meesturen.

NOS-reporters zijn veel kwetsbaarder dan schrijvende pers, aldus Gelauff. “Je valt als NOS wel op met bijvoorbeeld auto’s waar onze logo’s op staan. Dus denken we ook altijd na wáár we die neerzetten. Er zijn ook wel eens een verslaggevers geweest die zich afvragen: haal ik die plopkap met het NOS-logo van de microfoon, zodat ik minder herkenbaar ben?

Hart van Nederland laat weten sporadisch beveiliging in te huren. Wel komt het voor dat ze soms bewust een mannelijke verslaggever stuurt in plaats van een vrouw.

RTL Nieuws weet niet waar dit allemaal over gaat. Hoofdredacteur Harm Taselaar noemt het ’totaal ongebruikelijk’ om beveiliging in te schakelen. “Wanneer ben je nu echt in levensgevaar? Dan moet je naar een frontgebied in een oorlog en dat doen we niet.”

Columnist Jan Roos begrijpt deze berichtgeving niet: “Dat moest bij PowNews al 6 jaar geleden. Maar toen ‘lokten we dat zelf uit’.

Het AD-artikel Bewaking voor de waakhond kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen