VPRO’s Nicolaas Veul verkiest Youp boven Gijp

VPRO-presentator Nicolaas Veul heeft dit jaar al twee BN’ers aangesproken op hun homo-onvriendelijke uitingen: Youp van ’t Hek en René van der Gijp. Maar als hij nou tussen de twee moet kiezen, wie kiest hij dan? De Volkskrant legt het hem voor. De presentator twijfelt er eventjes over, maar antwoordt vervolgens: “Ik kies dan toch maar Youp van ’t Hek, omdat hij ook weleens grappige columns heeft geschreven en omdat hij een belangrijkere rol heeft in het debat.”

Over beide heren heeft Veul zich opgewonden in zijn column voor de VPRO-site. Van der Gijp raakte in opspraak vanwege grappen over de Vlaamse transgender-ster Bo van Spilbeek en Van ’t Hek verdedigde in zijn column het gebruik van het woord ‘pisnicht’.

Veul: “Mensen realiseren zich de impact van scheldwoorden als ‘pisnicht’ niet. Als homo zit je niet voor niets in de kast: dat is een periode van grote schaamte, omdat je weet dat je iets bent wat mensen vies vinden. Ik wil niet iets zijn wat mensen vies vinden.”

Een scheldwoord is nooit zomaar een scheldwoord, vindt Veul. “Het is een uiting van een cultuur waarin homomannen nog steeds als vies worden gezien. Kijk naar de besmeurde posters van Suitsupply, waarop twee zoenende mannen stonden. Ik kon wel janken toen ik dat zag.”

Als geen ander merkt Veul nog altijd hoe lastig het is om je als homoseksueel te kunnen uiten. “‘Vaak durf ik niet met mijn vriend hand in hand door Amsterdam te lopen. Als we dat wel doen, zeggen we: ‘Fuck it, we doen het gewoon’, en voelen we ons een soort vrijheidsstrijders. Maar ik heb helemaal geen zin om voortdurend vrijheidsstrijder te zijn.”

Het Volkskrant-interview met Nicolaas Veul kunt u lezen via Blendle.

Foto: VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen