Haye van der Heijden vindt Halina Reijn vuil wijf

Scenarioschrijver Haye van der Heijden, wiens carrière een duikvlucht nam toen hij aangaf sympathie te hebben voor de PVV, vindt Halina Reijn een vuil wijf. Dat geeft hij aan in een vraaggesprek met de Privé. Van der Heijden werkte samen met Reijn aan de RTL 4-serie Meisje van Plezier met actrice Angela Schijf. “Halina had het idee voor de serie aangebracht. Daar werden schrijvers op gezet, maar die kwamen er niet uit omdat ze van het hoofdpersonage een soort zielig hoertje maakten.”

Hij stelde voor om het hoofdpersonage juist een sterke vrouw te maken. Dat idee werd met gejuich ontvangen. “Maar toen opeens kwam Halina of regisseuse Will Koopman met de mededeling: ‘Alles moet anders.’ Pittig, want ik had er al een paar maanden aan gewerkt.’

Reijn bleef maar moeilijk doen, meent hij. “Het moest opeens zo zijn als de buitenlandse serie Weeds over drugshandel. Ik die hele serie kijken en dat proberen te imiteren, bleek later dat het zo helemaal niet moest worden.

Wéér begon Van der Heijden opnieuw. “Toen we weer een eind op streek waren, riep die Will Koopman ineens: ‘Stop, we gaan wéér opnieuw beginnen.’ Toen zei ik: Nou, dat kan, maar dan moeten we wel financieel iets regelen, want ik doe al vijf maanden wat jullie willen en dan gooien jullie het steeds weer om. Nee, het moest voor hetzelfde geld, en daar kregen we zo’n ruzie over dat Koopman mij aan de kant zette.”

Hij rekende op steun van Reijn. “Voor die tijd suggereerde Halina een soort van aantrekkingskracht tussen ons, ze deed alsof ze helemaal op mijn hand was, dat zij mij helemaal steunde in wat ik aan het maken was. Maar toen dat conflict ontstond, heb ik nooit meer iets van haar gehoord.”

Toen bestond ik ineens niet meer, en dat na alle lieve mailtjes waarin ze me zo geweldig vond. Toen dacht ik: Wat ben je toch een vuil wijf, je hebt me gewoon gebruikt.”

Van der Heijden is niet meer gecharmeerd van Reijn. Overigens ook niet van haar uiterlijk. Volgens de tv-maker lijkt haar neus namelijk op een stopcontact.

Het Privé-interview met Haye van der Heijden kunt u lezen via Blendle.

Foto: Pauw

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen