Tuvalu boos dat Arie Slob de NPO laat vallen

Tuvalu-baas Taco Zimmerman is er boos over dat de nieuwe mediaminister Arie Slob niet in het gat van dalende Ster-inkomsten wil springen, waardoor de NPO vanaf 2019 een bedrag van 60 miljoen euro zou moeten inleveren. Dat laat hij vandaag blijken in een opiniestuk in Het Parool. Zimmerman: “Dit betekent dat het onafhankelijke, creatieve en brede beeld en geluid van de publieke omroep significant terrein prijsgeeft aan programma’s die drijven op kijkcijfers, reclame en commercie.”

Na jarenlang Sander Dekker (VVD) aan het roer van mediazaken te hebben gehad, leek de NPO met Arie Slob (ChristenUnie) opgelucht adem te kunnen halen. Maar niets is minder waar. “Door als eerste actie een rück­sichtslose korting aan te kondigen, maakt Slob een valse start“, vindt Zimmerman.

Zimmerman wijst op de steeds dominantere positie van partijen als Google, YouTube, Netflix en Facebook. “Het zou een minister van Media van een land in een klein taalgebied met een steeds kwetsbaarder samenleving passen om daar iets tegenover te stellen.”

Bezuinigen past daar niet bij, vindt Zimmerman. “Tot overmaat van ramp legt Den Haag voor diezelfde Amerikaanse bedrijven de rode loper uit, bezaaid met belastingvoordelen die het gewone Nederlandse mkb moet ontberen.”

Ik vertrouw op de wijsheid van minister Slob. Hij komt ongetwijfeld snel tot het besef dat een vitale publieke omroep essentieel is voor het publieke belang. De Nederlandse programmamakers staan hem daarbij graag terzijde.”

De NPO is de grootste klant van Tuvalu. Bekende programma’s van het productiehuis zijn onder meer Maestro, Groeten van MAX en Ali B op volle toeren.

Het hele opiniestuk van Taco Zimmerman kunt u lezen op de Parool-site.

Lees ook: Den Haag kort NPO, Shula wil dat Ziggo bijlapt (28 november)

Foto: Rijksoverheid

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen