Freek Vonk vindt geld verdienen niet iets smerigs

Freek Vonk is niet zomaar een bioloog. Hij rent hysterisch achter dieren aan in tv-shows, is te zien op plakplaatjes van de Albert Heijn en geeft shows in de AFAS Live. En dat organiseert hij ook nog allemaal in eigen beheer. Hij moet dan ook wel lekker binnenlopen, concludeert De Telegraaf in een vraaggesprek met de dierengek. “Moet ik daar wat op zeggen?”, zegt hij eerst. Dan ietwat politiek correct: “Geld is nooit een drijfveer voor me geweest, nooit. En zal het ook nooit zijn.”

Vonk laat zich naar eigen zeggen alleen leiden door zijn ‘eigen normen en waarden’. “Als ik minder of zelfs geen geld zou verdienen met wat ik nu doe, zou ik het nog steeds doen. Geld heeft me mijn hele leven lang nog nooit geïnteresseerd. Maar we moeten ook niet doen of geld verdienen iets smerigs is.”

Toch is hij nu wel meer een beetje een fun-bioloog dan een serieuze wetenschapper, bijt de krant hem toe. “Mensen vormen hun mening toch wel, ik kan daar weinig aan veranderen en het doet me ook weinig. Ondertussen ben ik natuurlijk wel bezig met enkele serieuze wetenschappelijke projecten. Mijn wetenschappelijke CV staat als een huis“, werpt hij tegen.

Kennelijk is de krant niet de grootste fan van Vonk, want er wordt ook nog aan hem gevraagd of hij niet een beetje bang is voor een Freek Vonk-overkill. “Ik vind veel dingen die op mijn pad komen echt ontzettend leuk om te doen. Ik denk er echt niet bij na of mensen dat als een ’overkill’ ervaren.”

Maar ik wil volgend jaar graag wat beter doseren, meer thuis zijn. Qua televisie ga ik daarom alleen nog mijn kinderprogramma Freeks wilde wereld maken voor Zapp/VPRO.”

Het hele interview met Freek Vonk kunt u dit kerstweekend lezen in De Telegraaf.

Foto: VPRO, Second Nature

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen