Angela de Jong kan goed leven met ‘grijze piet’

Geplaatst op Sat 07 Oct 2017 om 10:20

Tv-recensent Angela de Jong is altijd pro-zwartepiet geweest, maar kan toch leven met de oplossing van het Sinterklaasjournaal voor een soort ‘vijftig-tinten-grijs-piet’. Dat zegt ze vandaag in het AD. Het Sinterklaasjournaal schaft de bontgekleurde pieten af, omdat het vast wil houden aan het idee van een piet die door de schoorsteen komt. Daarom houdt de omroep vast aan donkere pieten, al dan niet geheel dekkend geschminkt. “Het was het beste nieuws van afgelopen week“, vindt De Jong.

Ze hoopt dat de discussie over piet nu eindelijk tot een eind komt. “Halleluja. Eindelijk. Dit moet hem zijn, de oplossing na vijf jaar oververhit gekrakeel. Hét compromis dat recht doet aan beide kampen in de totaal ontspoorde discussie.”

Laat er geen misverstand over bestaan: ik ben nog steeds vóór Zwarte Piet“, zegt ze. “Maar waar ik nog net iets méér voor ben, is dat Sinterklaas weer gewoon leuk, ongecompliceerd en gezellig wordt. Zoals het is bedoeld.”

Bontgekleurde pieten gingen he-le-maal nergens over, vindt ze. “Grijs in alle gradaties, van lekker dekkend tot een fiks aantal vegen, past wél prima. En de grootste angel, de associatie met een bepaalde huidskleur, is in één klap weg.”

Ik zeg het niet snel, maar ik vind dit briljant gevonden van de makers van het Sinterklaasjournaal.”

De AD-recensie van Angela de Jong kunt u lezen via Blendle.

Foto: SBS Shownieuws
41 Reacties op “Angela de Jong kan goed leven met ‘grijze piet’”


 1. ano@niem.nl

  Hier gaan drie zaken nog steeds helemaal fout:
  * Angela de Jong probeert nu spreekbuis te zijn van een kleine minderheid die deze discussie inmiddels hopeloos verloren heeft
  * Het Sinterklaasjournaal doet een statement met “al dan niet dekkend”, in heel nederland behalve de grachtengordel en Rotterdam is Zwarte Piet in zijn geheel zwart, laat het sinterklaasjournaal daar het voorbeeld van zijn!
  * Ook grijze pieten bestaand niet. In geen enkele grijstint. Zwarte Piet hoort zwart of bruin en daarmee klaar. Einde discussie, geen woorden meer aan vuil maken.

 2. anonymous

  Angela moet eens iets nuttigs gaan doen en haar mond houden.

 3. Jantje

  Angela pleegt toch ook verraad hier. Mijn stelling is altijd geweest dat je geen milimeter moet toegeven in deze discussie., Daarmee suggereer je dat er een relatie is tusses Zwarte Piet en een donkere huidskleur. MAAR DIE IS ER NIET. Het zijn hersenschimme van een enkele verwarde man die daarmee de hele samenleving heeft ontregeld.

  Bij de NTR begint geleidelijk het verstand in te dalen dat die relatie er niet is.

 4. Hoi

  @jantje

  Precies!!

  Vermoeiend elk jaar dat gezeik over zwarte piet

 5. Vincent

  Vorige week hebben ze het graf van Sinterklaas gevonden. Naar verluidt begon hij zich vanmorgen om te draaien na het verschijnen van Angela’s column.

 6. boris

  Einde discussie. Prima zo de roetpiet.

 7. zwart betekent slaaf

  boris, what’s next.

 8. Sporting

  Boris bepaald dat de discussie afgelopen is? Dacht het ff niet. Niks roetpiet. Nederland heeft voor de derde maal overweldigende wijze gekozen voor een zwarte piet en niet voor een door de media opgelegde roetpiet. Kom er maar in Boris.

 9. Jaap

  Piet is zwart. Einde discussie. Anders ga je maar een paar weken op vakantie.

 10. joost

  Tuurlijk Angela, als jij maar bij die linkse NPO af en toe op TV komt, je vaak matige en niet objectieve columns in het AD mag schrijven, ben je net zo’n linkse diversiteiten en cultuur vernietigster mens als S.Simons.

  Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

 11. Sporting

  Ben het politieke correcte geneuzel van medialand meer dan zat. De NTR bepaald niks. De NOS maakt uit wat we te zien en te horen krijgen. Lijkt bijna op Noord Korea.

  Ach, en wie is Angela nu eigenlijk. Een politieke spreekbuis voor Hilversum? Laat me niet lachen. Ik ben al jaren in December Zwarte Piet en dit zal zo blijven.

 12. Anouk Smullers

  Zwarte piet blijft zwarte piet. Klaar! Hulde!!

 13. Koos

  ” Vuilnisman, kunt u deze vrouw in deze zak ook eens meenemen?”

 14. Pieterman

  Goed en slim bekeken van het AD, dat je niet op haar flutartikel mag reageren in die krant.

 15. Pa Flodder

  Echt zo’n Gooische Muts die ook nog belangrijk wil zijn. Ze is de zoveelste eenheidsworst die ook nog iets wil zeggen. Wat stelt ze nou voor? Buiten RTL is ze niks.

 16. kampie

  “al dan niet geheel dekkend geschminkt.”

  Pleur gewoon die hele smoel vol zoals het hoort!

 17. b

  Prima oplossing een donker grijze piet . De azijn zeikers zullen wel weer los gaan op hun zolderkamertje maar dat zijn we wel gewend.

 18. Pa Flodder

  De bovenstaande reactie was bedoeld niet voor Angela bedoeld. Excuses

 19. boris

  Waar mensen zich druk om maken. Prima die roetpiet.

 20. Hans

  Media-diva-Ster De Jong wel, 92 % van het gepeupel niet.
  Maar het plebs dient te luisteren naar het politiek correcte mediakartel.
  Dus niet.

 21. kampie

  @Boris

  Die mensen willen zich gewoon niet iets op laten dringen door een klein groepje roeptoeters die hen ook nog eens uitmaakt voor racisten. Logisch.

 22. Waze

  Mensen die niet inzien dat die blackface piet echt niet kan zijn gewoon achterlijk. Kom op man is 2017 dat soort onzin kan gewoon niet… Over 100 jaar wanneer ZP geschiedenis is dan zullen de volgende generatie zich echt afvragen wat ons bezielde. Net als hoe we nu denken over slavernij.

 23. H

  Je zult maar als witte vrouw of man een zwarte kind hebben die rond deze ”kinderfeesttijd” dagenlang voor zwarte Piet uitgemaakt wordt. Je piept je wel anders als jou kinderen dagenlang huilend van school komen omdat ze ieder jaar weer de pineut zijn. Voorbeelden genoeg van witte BN-ers die hiervoor tot inzicht gekomen zijn en het nu eindelijk begrijpen.

 24. H

  Maar goed, domme Tokkkies zijn dol op zwarte Piet. Dat zegt al genoeg, DOMheid kent geen grenzen. Aso Domheid denkt alleen zijn eigen buik.

 25. klara

  Vijf jaar kan dit nu eens ophouden !!!!!!

 26. Jantje

  @H Die associatie is pas gelegd vijf jaar geleden. Daarvoor kwam niemand op dat vreemde associatie Als je avond aan avond op TV gaat roepen dat ZP iets met huidskleur te maken heeft dan gaan kinderen dat over nemen op het schoolplein ja. En wie hebben dit allemaal aangericht?

  Iets met oorzaak en gevolg. Denk daar maar eens over na.

  En wat is jouw oplossing als kinderen voor Homo worden uitgescholden? Homo’s afschaffen? Gebruik je verstand

 27. Jop

  Jantje zijn er dan kinderfeestjes die homo’s belachelijk maken? Dat is heel wat anders, gebruik jou verstand als je die hebt tenminste.

 28. Hendrik Sehasulewanepatty

  Zoals de pvda dik heeft verloren zo zullen die 10 zwarte zeurpieten ook verliezen ondanks de afgoderij van de rooie nos Hihihihiiiiiiii

 29. Hendrik Sehasulewanepatty

  @ h ,niets verbied dat kind om zich net als michael jackson zich blank te sminken toch/ zielig weekdier. hihihihihiii

 30. PremH

  Jantje bewijst maar weer hoe dom mensen kunnen reageren in deze discussie. Goed dat er een oplossing komt voor dit KINDERfeest en NOG zitten er negatievelingen het feest weer moeilijk te maken. Zwarte Piet zoals hij was is gelukkig niet meer en gaat met zijn tijd mee. Heel fijn.

 31. Momo

  @ano@niem.nl 

  Waar heb je het over? In Rotterdam was Zwarte Piet vorig jaar gewoon zwart.

  Er hoeft helemaal geen oplossing te komen voor de drie mensen die allergisch zijn voor Zwarte Piet. Die doen het maar gewoon op hun eigen manier.

 32. Kannietsverdragen

  Ik ken ook genoeg voorbeelden dat zwarte kinderen alleen blanke bestalen of dat moslimkinderen niet bij mijn kinderen thuis mochten spelen. Wel raar, dat ik bij intochten veel meer vierende kleurlingen heb gezien dan demonstranten. De klagers zijn meestal mensen die van hun ‘slachtofferschap’ hun verdienmodel hebben gemaakt of status aan ontlenen. Zwarte Piet heb ik overigens nooit horen klagen. Nu ook het offerfeest, (onverdoofde)besnijdenis, ritueel slachten, het openbaar oproepen tot gebed, haatdragende passages in geloofsboeken en weet niet meer verbieden.

 33. Jantje

  @PremH Ik zal je uit de droom helpen. Afgezien van de NTR/RTL en het centrum van Amsterdam is ZP gewoon overal nog ZWART

 34. kampie

  @Jop

  Kijk, en dat is dus het probleem. Mensen als jij liegen glashard dat met Zwarte Piet mensen met een donkere huidskleur belachelijk worden gemaakt. Gelukkig worden je leugens (laten we hopen dat je niet gewoon achterlijk bent) niet geloofd.

 35. Ait Hakki

  Smerige racisten hier. Ik heb jullie gemeld bij de autoriteiten!

 36. We Want Black

  Gelukkig woon ik niet in een stad als Amsterdam waar de gemeente bureaucraten tegen zwart zijn!

 37. Bettina Wertheimer

  Once you go black you’ll never go back!

 38. Gé BraadsleeII

  Citroengeel motten ze worden. Allemaaaaaal!!!!!

 39. anoniem

  Zullen we het eens hebben over die lekkere pepernoten en (gevulde) speculaas? Over die mooie maan door de bomen?

  En verder onze nare herinneringen aan ons racistich en moordzuchtig verleden, maar uitbannen uit ons straatbeeld?

 40. Jim Freeman

  Lijkt me een leuk idee als Humberto Tan dit jaar verslag gaat doen van de aankomst van Sint & Piet. Misschien doet ie het beter dan bij RTL Late Night!

 41. J.Ploeg_Neumann

  Zwarte Piet blijft. Geen enkele concessie naar een minderheid die ons voortdurend in gijzeling neemt. Die Angela is een zwaktebod met haar steun naar de grijze Pieten.

  We plaatsen in november een poster met een roet zwarte Piet erop afgebeeld met de tekst, Zwarte Piet blijft!! Men hoeft hier NIET te wonen men MAG hier wonen met RESPECT voor onze normen, waarden en tradities en anders OPZOUTEN!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.