Sinterklaasjournaal stopt met kleurpieten

Het Sinterklaasjournaal stopt met de bontgekleurde pieten. Die komen in het nieuwe seizoen niet terug. Dat maakt Willemijn Francissen, mediadirecteur van de NTR, bekend in De Telegraaf. Het belangrijkste Sinterklaas-programma grijpt terug op zwart en zwarttinten. “We weten allemaal dat je zwart wordt als je door een schoorsteen gaat en dat is wat pieten doen. Bij ons is zwart geen huidskleur, maar roet. Iedereen kan piet worden, of je nu wit, licht of donker getint bent.

Het wordt ‘een soort vijftig tinten grijs’, aldus Francissen, die daarmee lijkt te doelen op een mix tussen zwarte pieten roetveegpieten. “De bontgekleurde pieten van vorig jaar keren niet terug. Dat vonden we achteraf gezien niet zo geslaagd, het paste te weinig binnen de traditie en zag er niet leuk uit. We proberen de discussie een plek te geven en dat gaat soms met vallen en opstaan.

Ze wil niet de uitspraak doen dat Piet ‘zwart’ blijft. “We spelen ermee, daar kan ik niet met een hele harde ja of nee op antwoorden. We varen onze eigen koers en laten onze oren niet hangen naar welke extreme groep dan ook.

De racistische kenmerken van vroeger bestaan in elk geval al lang niet meer, zegt Francissen. “De oorbellen en de rode lippen zijn verdwenen, zonder dat iemand zich daaraan stoorde.”

Met haar uitspraken lijkt Francissen het speculeren over de kleur van de pieten in het Sinterklaasjournaal voor te willen zijn. “Die hele discussie heeft het voor best veel mensen bijna verpest, ook voor programmamedewerkers.

De druk is enorm. Natuurlijk wil niemand een programma maken waardoor mensen zich gekwetst voelen, maar het is zo uit de hand gelopen dat je het voor een deel van de kijkers nooit meer goed kan doen.

Het Telegraaf-artikel ’Het is niet zo zwart-wit’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: NTR

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen