SBS 6 moet rectificatie uitzenden op prime time

SBS 6 moet zondagavond tijdens de uitzending van Undercover in Nederland met presentator Alberto Stegeman een rectificatie uitzenden, ergens tussen 21.45 en 22.15 uur. Dat heeft de rechtbank in Groningen vandaag bepaald, is te lezen op Rechtspraak.nl. Een meneer uit Bourtange daagde Stegemans productiebedrijf en SBS 6 voor de rechter vanwege een uitzending van Stegeman Op De Bres in juni, waarin werd gesuggereerd dat hij zijn hoogbejaarde moeder heeft opgelicht.

De man zou de bankzaken van zijn moeder hebben beheerd en haar voor 125.000 euro hebben opgelicht. Volgens de rechter kan Stegeman dit echter niet hard maken en heeft hij de kwestie te eenzijdig belicht.

De rechter vindt dan ook dat Stegeman de man nooit met een verborgen camera had mogen filmen, aangezien de beelden kunnen worden herleid tot de eiser. “Er is niets gebleken van een misstand die een rechtvaardiging vormde voor deze inbreuk. Het uitzenden van de beelden was daarom niet toegestaan.

De inbreuk heeft geleid tot aantasting van de eer en goede naam van de eiser alsook tot nodeloos kwetsende reacties in de richting van de eiser en zijn echtgenote zowel op internet als in hun directe omgeving, aldus de rechter. “Deze inbreuk duurt nog voort nu de uitzending nog steeds via de website van SBS Broadcasting te bekijken is.”

SBS 6 moet de uitzending dan ook offline halen en een rectificatie plaatsen op de website van Stegeman Op De Bres. Maar dus ook aankomende zondag op televisie tijdens de uitzending van Stegemans andere programma Undercover in Nederland.

De volgende rectificatie moet in beeld worden gebracht: “SBS is door de rechter veroordeeld tot rectificatie van de aflevering 3 van Stegeman op de Bres van 4 juni 2017. In de uitzending hebben wij ten onrechte een geschil tussen moeder/zus en zoon eenzijdig belicht. Ten onrechte is de zoon neergezet als een persoon die van zijn oude zieke moeder grote geldbedragen heeft gestolen. SBS heeft met het uitzenden van deze aflevering onrechtmatig gehandeld ten opzichte van de zoon.

De rectificatietekst moet ‘schermvullend en goed leesbaar in beeld worden gebracht en in beeld worden gehouden totdat de tekst op neutrale toon en in normaal tempo door een voice-over door de presentator is uitgesproken zonder daarbij nader commentaar te geven’.

SBS 6 laat weten het vonnis te bestuderen.

De volledige uitspraak kunt u lezen op Rechtspraak.nl.

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen