RTL 4 kwakkelt: ‘Als Linda miljoen al niet meer haalt…’

Jarenlang veranderde alles wat RTL 4 aanraakte in goud, maar het lijkt er al een tijdje op dat de zender zijn magic touch aan het verliezen is. Vandaag zal de RTL-top met weinig plezier het AD openslaan, want daarin wordt het RTL-probleem keihard aan de kaak gesteld. ‘De eerste slag is voor SBS’, kopt de krant groot. “Een herstel van RTL blijft uit en daar lijkt concurrent SBS van te profiteren. De eerste resultaten van het nieuwe tv-seizoen laten het begin van een kentering zien“, luidt het.

Het was een pittige week voor RTL 4: geen énkel programma kwam op prime time boven de miljoengrens uit. SBS 6 lukte dat op maandag wél en ook op woensdag was de zender op prime time groter dan zijn grote concurrent. Toen verloor dé blikvanger van RTL 4’s nieuwe programmering, Linda de Mols The Story of My Life, van een realityserie op SBS 6.

Ruud de Langen van mediabureau Mindshare, dat reclamezendtijd inkoopt bij tv-zender, maakt zich zorgen over RTL. “Het is in het nieuwe seizoen nog een beetje de kat uit de boom kijken, maar RTL heeft het zwaar. Als Linda de Mol al niet meer boven het miljoen scoort, is dat een teken aan de wand. En SBS profiteert daarvan.

Er is volgens De Langen sprake van mismanagement. RTL 5-kanon Expeditie Robinson tegenover Geer & Goor zetten, is volgens hem tv-suïcide. “Waarom RTL dat op dezelfde avond tegenover Geer en Goor zet, begrijp ik echt niet.

Ook hij ziet dat SBS langzaam naar RTL toekruipt. “Het gaat al een tijdje langzaam minder met RTL. Het is lastig een oorzaak te noemen, maar lang onoverwinnelijk blijven kan je in slaap sussen.”

Pas sinds dit tv-seizoen is SBS volledig in handen van John de Mol en daarom denkt De Langen dat we het echte werk nog gaan zien bij SBS. “We gaan halverwege 2018 zien dat De Mol de vrije hand heeft om in SBS te investeren.”

Tv-expert Bert van der Veer denkt dat RTL zijn programmering wat minder depressief moet maken. Even ongenuanceerd, maar bij RTL tref ik met Vermoord in het Buitenland en Spreekrecht meer ellende aan.

Het AD-artikel De eerste slag is voor SBS kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen