BNR-journalist snapt media-ophef parkeertarieven niet

Het jaarlijkse nieuws over de stijging van de parkeertarieven veroorzaakt steeds weer de nodige ophef in de media. Vooral bij de regionale omroepen klinken dan geluiden of de tarieven in bepaalde gemeenten niet veel te hoog zijn. Zo ging RTV Drenthe verhaal halen in Assen, omdat de parkeerkosten daar explosief zijn gestegen terwijl de leegstand enorm is. Veel mensen hebben geen zin om 10 euro te betalen voor een paar uurtjes winkelen, maar bij BNR vinden ze die mensen maar krenten.

RTV Drenthe laat de gewone man en vrouw aan het woord. “Mensen willen er niet zo veel voor betalen. Als je dan een patatje en een kroketje komt kopen voor 3 euro en je betaalt ook nog eens 3 euro voor parkeren, dan ben je al 6 euro kwijt”, legt een restauranthouder uit.

Paul Laseur, beurscommentator van de zakenzender en in te huren als dagvoorzitter, wijst erop dat het gemiddelde parkeertarief in Nederland nu 2,61 euro per uur is en wil in zijn BNR-column kennelijk voor de rest van het land bepalen dat dat niet duur is. “Zoveel is dat toch niet, 2,61 euro? Zelfs die 5 euro in Amsterdam is eigenlijk helemaal niet duur.

Winkeliers roepen in de media dat ze boos zijn om de hoge parkeertarieven, omdat mensen – bijvoorbeeld gezinnen met twee kinderen die het niet kunnen veroorloven om net als Laseur bij Marqt en Ekoplaza te shoppen – daardoor weg zouden blijven.

Laseur vindt dat een enorme flauwekul, omdat 5 euro per uur volgens hem een koopje is. “Laat staan dat het publiek zich erdoor laat afschrikken.”

Het gaat autorijders die willen winkelen niet om de prijs, maar om de beschikbaarheid, meent Laseur. “Parkeerplekken zijn schaars, dààrom stijgt de prijs. En blijft ‘ie ook nog wel even doorstijgen. Dat is helemaal prima!

Hij pleit voor hogere parkeertarieven in Nederland. “Verdubbel voor mijn part de parkeertarieven. Als ik dan tenminste zeker weet dat ik meteen de auto kwijt kan, liefst een beetje in de buurt van mijn bestemming.”

Parkeren is geen recht maar een dienst. Waarvoor zonder morren betaald dient te worden“, besluit hij.

De BNR-column Vrij Parkeren van Laseur kunt u lezen op de BNR-site.

Het verslag van RTV Drenthe:

Foto: RTV Drenthe

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen