‘Amsterdam mogelijk nieuwe mediahoofdstad na brexit’

Geplaatst op Wed 09 Aug 2017 om 13:19

Amsterdam maakt veel kans om de nieuwe mediahoofdstad van Europa te worden nu Groot-Brittannië vertrekt uit de Europese Unie. Dat schrijft Het Parool. Britse mediabedrijven kunnen nu nog zonder extra toestemming in de hele EU uitzenden, maar daar komt na de brexit verandering in. Zo zendt Discovery Channel vanuit zijn hoofdkantoor in Londen 120 tv-kanalen naar Europa en verkoopt het vanuit de Britse hoofdstad licenties voor soaps als Pawn Stars aan omroepen door de EU.

Discovery Channel bevestigt dat het een Europese overstap overweegt. Het Beneluxkantoor van het Amerikaanse bedrijf zit al in Amsterdam Noord.

Ook Disney, dat Europese kinderkanalen en licenties vanuit Londen verzorgt, overweegt volgens Het Parool een verhuizing. En dan zijn er nog mediabedrijven als NBC Universal en Turner Broadcasting gevestigd in Londen.

Amsterdam heeft een streepje voor als uitvalsbasis, omdat hier al het Europees hoofdkantoor van de Amerikaanse gigant Viacom (onder meer MTV) is gevestigd, evenals het niet-Amerikaanse hoofdkantoor van Netflix“, aldus de krant.

Net als in de financiële wereld, geldt vooral Dublin volgens Het Parool als concurrent, gevolgd door Parijs.

Foto: Discovery Channel
9 Reacties op “‘Amsterdam mogelijk nieuwe mediahoofdstad na brexit’”


 1. neee

  Liever niet, laat ze hier lekker wegblijven, en die toeristen en yuppen mogen wat mij ook zo snel mogelijk oprotten.

 2. asd

  Mooi toch? Krijg je hier de echt grote premieres….

 3. Mediaprak

  De Brexit wordt nog een dingetje. Wat te denken van de doorgifte van de BBC kanalen. De bepaling dat 20% van zendtijd uit EU materiaal moet bestaan. Dat wordt interessant als het Engels content niet meeer meetelt.

 4. Pipa

  Mediaprak, “brexit” is met een kleine letter! Zie het artikel en/of gebruik je hersens.

 5. Sven L.

  Zou mooi zijn. Hier profiteren meer sectoren van uiteindelijk.
  Ik vind overigens Amsterdam een betere locatie dan Dublin. Te geïsoleerd, te weinig ‘swung’ in mijn ogen.

 6. Zure Sien

  Ik zou graag een zender zien met alleen heel zure programma’s. En een kookprogramma met alleen zure gerechten, gejureerd door zuur kijkende juryleden.

 7. Otto Groeneveld

  Amsterdam is de hoofdtad van het universum, eigenlijk is iedere Amsterdammer een Godenzoon.
  De rest van Nederland zijn untermenschen voor ons , de Amsterdammer. Belachelijk dat wij belasting moeten betalen voor het volk in Nederland.

 8. Ano

  Zegt Otto Groeneveld, niet eens in Amsterdam wonend…

 9. critikast

  Amsterdam is hot. Als je niet in Amsterdam woont ben je geen Nederlander. Het meest oogstrelende voetbal wordt in Amsterdam gespeeld. Lekker eten kun je natuurlijk alleen maar in Amsterdam.
  Amsterdam komt me zo langzamerhand de strot uit. Naar ik heb begrepen denken steeds meer Amsterdammers er ook zo over.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.