NRC’s nieuwe tv-recensent herkent stem Beau niet

Arjen Fortuin, die Hans Beerekamp opvolgt als tv-recensent van NRC Handelsblad, kijkt nauwelijks televisie. Sterker nog: hij herkent de stem van Beau van Erven Dorens niet eens. Dat was zondag te horen in NOS Met Het Oog Op Morgen op NPO Radio 1. Presentatrice Mieke van der Weij deed een testje om uit te vinden hoeveel Fortuin weet van televisie. Ze begon met de vraag wie het afgelopen seizoen de presentator van kijkcijferkanon Heel Holland Bakt was.

Die vraag wist Fortuin goed te beantwoorden: “Volgens mij was dat André van Duin, omdat Martine Bijl uitgevallen was.

Daarna liet Van der Weij de tune van De Wereld Draait Door horen en vroeg ze hem welke tune het is. “Geen flauw idee. O wacht, dit is gewoon De Wereld Draait Door.”

De vraag hoe laat Studio Sport begin beantwoordde hij ook goed, maar toen Van der Weij iets vroeg over een commerciële zender ging het helemaal fout. Ze liet een vijftien seconde durend fragment horen waarop onmiskenbaar de stem van Beau van Erven Dorens te horen is. “Is dat Cornald Maas?“, vroeg Fortuin.

Fortuin geeft aan geen tv-kenner te zijn. “Het wordt voor mij echt een ontdekkingsreis. Ik ben de afgelopen vijftien jaar vooral ’s avonds bezig geweest met boeken lezen en heel weinig met tv kijken. Ik weet eigenlijk minder van televisie dan de meeste andere mensen. Ik hoop van alles te ontdekken, want ik ben heel nieuwsgierig.”

Zelf had Fortuin nooit verwacht voor deze functie gevraagd te worden. “Tot mijn grote verbazing werd aan mij gevraagd of ik er over na wilde denken. Mijn eerste reactie was: ‘Jullie weten dat ik heel weinig televisie kijk?’ Dat was geen bezwaar. Naarmate ik er zelf wat langer over na begon te denken, begon ik het steeds leuker te vinden.”

Zijn voorganger Beerekamp ging langzaam ten onder aan het 12 uur per dag tv kijken. “Ik heb goede hoop dat ik het met minder dan twaalf uur af kan. Mijn gezin heeft daar ook goede hoop over. Het eerste wat ze zeiden is dat ze de tv af en toe ook nodig hebben voor een spelcomputer. Ik heb beloofd dat ik een eigen televisie ga kopen.”

Ik weet weinig van televisie, dus ik zal in het begin veel bij moeten kijken.”

Foto: VARA, De Wereld Draait Door

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen