NPO-kritische VVD op werkbezoek bij RTL en Talpa

Geplaatst op Fri 14 Jul 2017 om 11:44

Het nieuwe VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz is dinsdag op werkbezoek geweest bij RTL Nederland en Talpa Radio. Ze heeft onder meer een kijkje genomen in een regiekamer van RTL en in de studio van Radio Veronica. Dat zegt ze op Twitter. De VVD staat niet bepaald bekend om zijn grote hart voor de NPO. Zo is VVD-staatssecretaris Sander Dekker zo’n beetje het schrikbeeld van elke NPO-medewerker. Bij RTL en Talpa heeft Yesilgöz zich wél vermaakt. “Dank voor een interessante middag!

Ook Yesilgöz heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de NPO. Ze gaf in april aan het ‘allochtonen-knuffelen-plan’ van de NPO te hekelen.

Volkskrant-columnist Elma Drayer stuitte op het conceptjaarplan 2018 voor NPO 2 en citeerde daaruit: “Over de hele linie willen we erop toezien dat Nederlanders en Europeanen met een niet-westerse achtergrond in onze programmering niet vooral problematiserend benaderd worden.

Schandalig, vond Yesilgöz het. De journalsiten van de NPO moeten gewoon objectief hun werk kunnen doen en als allochtonen een probleem zijn, dan moeten ze dat kunnen benoemen, vindt ze. “Het is niet de rol van programmamakers om te bedenken hoe je mij moet beïnvloeden”, vindt ze.

De NPO weigerde om verantwoording af te leggen: “Het is een concept, wij reageren niet op berichtgeving over een concept.

Yeşilgöz was in 2015 vaste commentator in het programma Studio PowNed op NPO 3.

Foto: Omroep PowNed, Studio PowNed
12 Reacties op “NPO-kritische VVD op werkbezoek bij RTL en Talpa”


 1. David

  Toch bedrijven ze bij RTL geen onderzoeksjournalistiek die bijv. de strapatsen van Teeven, Opstelten en van der Steur aan het licht zouden brengen.

  Dus we moeten niet doen alsof NL er beter van wordt zonder de NPO. Zonder de NPO kunnen VVD’ers erop los liegen en frauderen zonder gevolgen. Dat zie ik eerlijk gezegd ook niet zitten…

 2. Herman

  Onzin David, RTL is recordhouder WOB-verzoeken. Prima onderzoeksredactie daar…

  Buiten dat blijf ik wel voorstander van Ruim Budget voor onderzoeksjournalistiek bij de Publieke omroep.

 3. Wolf

  Je kunt gillen wat je wilt, de npo wordt flink uitgebeend de komende jaren .Wen er maar aan.

 4. David

  @ Herman

  Klopt, maar dat is het dan ook. Bij de NPO heb je tal van tv- en radioprogramma’s die zich hiermee bezighouden. Als die er niet waren, was NL allang een bananenrepubliek geweest.

  Maar je hebt gelijk, het RTL Nieuws haalt veel en veel meer boven water dan het NOS Journaal. Daar zijn ze toch iets meer een spreekbuis van het Kabinet…

 5. B

  Ze bezoekt een buitenlands bedrijf want RTL is nog steeds een Luxemburgse onderneming die zich bemoeit met Nederlandse binnenlandse aangelegenheden. De VVD moet eens stoppen om de NPO weg te willen drukken. Ga bijna denken dat het ze de NPO monddood wil maken.

 6. Johan

  NPO=zakkenvullers; geen toegevoegde waarde voor onze samenleving

 7. henk

  Iemand die zegt dat de npo geen toegevoegde waarde heeft is wel een beetje dom en heeft totaal geen inzicht hoe een democratische samenleving werkt.

 8. Luuk

  Nou henk het js hoe je het bekijkt. We leven absoluut niet in een democratie. Is een gegeven, bewijs tijdens laatste verkiezingen geleverd voor de zoveelste keer. Sociologen hanteren drie, sommige vier, machttheorieen. De elitaire machtstheorie is door de meeste wel erkend. Verdiep je daar eens in, het net staat vol met bewijs en verslagen van wetenschappers die aangetoond hebben dat de elitaire machtstheorie , the world rules. En NPO?? Ach als je duizenden aanrandingen van hogerhand in de doofpot probeer te stoppen heb je weinig toegevoegde waarde betreft democratie, als je daar nog in kan geloven.

 9. henk

  Geen democratie zeg je we hebben 3 partijen met 20 en een van 33 en een hele rits er onder een toppunt van democratie ,een perfecte samenleving krijg je nooit er zal altijd wat op aan te merken zijn.

 10. Luuk

  Maar henk ik geef het toch aan dat de politieke structuur die jij beschrijft een onderdeel is van een machttheorie die eigenlijk geen of een zeer beperkte macht heeft. B.van Stapelberg heeft hier interessante verslagen over geschreven op het net. Er zijn drie theorieen die hij aanneemt. De politieke, de pluriforme, de elitaire. In de eerste is de macht aanwezig bij politiek. De tweede bij allerlei organisaties verdeeld over de samenleving. De derde macht is de macht van plusminus 2000 personen die boven wetgeving staan en de dienst uitmaakt. Gezien de ontwikkelingen van de laatse 30 jaar ga ik voor de laatste.

 11. Sven L.

  @ Herman; daar kan ik je wel in volgen, maar RTL doet eigenlijk niets aan follow-ups. Het feit wordt gebracht in een item van 3 minuten om 19:30 uur en dat was het dan. Zonde in mijn optiek.

  Ik zou graag een Zembla-achtig programma zien op RTL Z; past prima in hun profiel. Nu kopen ze uitsluitend buitenlandse docu’s aan. Ook interessant, maar iets uit eigen land is minstens zo verfrissend voor de kijker.

 12. Otto Groeneveld

  Een Zembla achtig programma op een neoliberale zender?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.