‘Netflix’ verboden woord in NPO-gebouw

‘Netflix’ is een verboden woord in de directiekamers van de NPO. Dat zegt hoofdcommissaris Frans Klein van de publieke omroep vandaag in Het Parool. De NPO wil dat NPO Start dé Nederlandse tegenhanger wordt van de Amerikaanse videogigant Netflix. Net als Netflix wil de NPO straks ook exclusieve content aanbieden online. Maar dat wil Klein niet op die manier uitspreken. “We noemen het N-woord hier niet, maar dat is inderdaad onze ambitie“, zegt de tv-baas van de NPO.

Klein heeft al nagedacht over het exclusief beschikbaar stellen van content op NPO Start. “Dat is vooral interessant voor tijdloze programma’s: documentaires, drama en kinderprogramma’s. Eventueel zou dat ook nog downloadable kunnen zijn. Maar willen we dat op grote schaal doen, dan zullen we eerst om tafel moeten met Den Haag.”

NPO Start is de opvolger van Uitzending Gemist, dat vooral een platform was om gemiste uitzendingen op NPO 1, 2 en 3 te bekijken. “Met NPO Start verandert dat. De naam heeft ook een filosofische betekenis. Niet langer gaat het alleen om terugkijken op wat je eerder gemist hebt, het moet ook een platform zijn waar je start.

Met slimme suggesties hoopt NPO Start de gebruiker aan het kijken te houden. Al moet de niet-betalende gebruiker het nog wel met magere videokwaliteit doen. “Dat betekent dat hij is afgestemd op de smartphone, laptop en tablet. De beeldkwaliteit is op die devices ruim voldoende.”

Als je op tv wilt terugkijken, is de kwaliteit minder, al is het de vraag hoeveel mensen dat doen.”

Voor 3 euro per maand kan men wél in HD kijken, net als bij Netflix.

Het Parool-artikel ‘Terugkijken op televisie blijft ook bij nieuwe NPO Start behelpen’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: Netflix

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen