NPO ontzorgt tv-producenten met convenant

De NPO heeft een deal gesloten met de vereniging van Onafhankelijke Televisieproducenten (OTP) over zakelijke kwesties als de verdeling van rechten en de verdeling van inkomsten uit producties. Dat heeft de omroep laten weten. Door dit convenant is een ‘stevig juridisch fundament’ gelegd, zodat omroepen en producenten niet elke keer eindeloos hoeven te onderhandelen over producties. Daardoor kunnen de partijen zich meer concentreren op het creatieve aspect.

Hiermee wil de NPO de Nederlandse creatieven een duw in de goede richting geven. “Wij zijn de grootste culturele instelling van Nederland. Voor alle programma makers en voor alle Nederlanders. De publieke omroep voelt een grote verantwoordelijkheid voor de Nederlandse creatieve sector“, zegt NPO-baas Shula Rijxman.

Met dit convenant hoopt Rijxman een vuist te bieden tegen partijen van buitenaf. “In een tijd van snelle technologische ontwikkelingen en rap veranderend kijkgedrag, moeten Nederlandse makers zo veel mogelijk van hun tijd en energie kunnen steken in het maken van innovatieve programma’s en in het vertellen van de verhalen die in Nederland verteld moeten worden. Daarom ben ik blij met dit convenant.”

Ook Roel Kooi, voorzitter van de OTP, is enthousiast. “De publieke omroepen zijn belangrijke afnemers voor de Nederlandse producenten-sector. Wij zijn blij dat, na intensieve onderhandelingen, dit convenant tot stand is gekomen. Ik ben er van overtuigd dat het ertoe bij draagt dat producenten zich kunnen concentreren op datgene waar ze zo goed in zijn, namelijk het maken van mooie programma’s.”

Ik hoop en verwacht dat dit convenant ook de weg plaveit voor afspraken met andere partijen in de industrie. Een transparante en heldere relatie tussen producenten en omroepen is van cruciaal belang voor de bloei en groei van onze creatieve topsector.

Leden van de OTP zijn onder meer BlazHoffski, Skyhigh TV, IDTV, Endemol Shina Nederland, Talpa en Medialane.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen