BNR-baas: ‘Formule 1 moet naar NPO, RTL of SBS’

Geplaatst op Mon 12 Jun 2017 om 13:58

Foto: RTLBNR-baas Sjors Fröhlich vindt het niet kunnen dat de Formule 1-races met Max Verstappen alleen op Ziggo Sport worden uitgezonden. Dat heeft hij laten weten in De Ochtend op NPO Radio 1. Miljoenen Nederlanders kunnen Ziggo Sport niet gratis ontvangen. Onterecht, vindt Fröhlich. “Rond het jaar 2000 heeft het Europees parlement gezegd dat het niet zo mag zijn dat grote evenementen op het gebied van sport of cultuur achter de betaalkast verdwijnen, want dan kan niemand ze meer zien.”

Daaruit ontstond de evenementenlijst, die in de Mediawet is opgenomen. “Die bestaat uit drie categorieën: integraal live uitzenden, stukjes live uitzenden en samenvatten. Daar staan allemaal dingen op, maar dat is heel discutabel.”

Formule 1 staat er niet op, terwijl amateurgeneuzel er wel op staat. “Als je de Formule 1 op het open net bij NPO, RTL of SBS uitzendt, zouden daar op een zondagmiddag 1,5 of 2 miljoen mensen naar kijken. Maar dat staat niet op de lijst. Wat er wél op staat is het heren-volleybalteam. Als die een wedstrijd spelen, móet het op het open net te zien zijn. Ik heb een groot volleybalhart, maar ze komen niet in de buurt van een kwalificatie van een groot toernooi.”

Het is heel erg willekeurig, vindt Fröhlich. “Ook op cultureel vlak. Pinkpop móet op het open net worden uitgezonden. Dan denk ik: als mensen Pinkpop leuk vinden, moet je er naartoe gaan. Lowlands hoeft niet: dat is heel raar.”

Mijn warme pleidooi is: ik wil Max Verstappen op het open net.”

 

De evenementenlijst in de Mediawet:

A. Volledige rechtstreekse verslaggeving

Sport

1. Voetbal (heren):

a. Wereldkampioenschap en Europees kampioenschap: het gehele eindtoernooi;
b. Alle interlands van het Nederlands elftal;
c. Champions League en UEFA Cup: de wedstrijden van Nederlandse clubs en de finales ongeacht Nederlandse deelname;
d. Super Cup en World Cup: indien een Nederlandse club deelneemt;
e. Nationale bekerwedstrijden: de halve finales en de finale.
2. Schaatsen (dames en heren):
a. Wereldkampioenschap en Europees kampioenschap: allround, sprint en afstanden;
b. Elfstedentocht.
3. Tennis (dames en heren):
Wimbledon en Roland Garros: de wedstrijden enkelspel van de Nederlandse deelnemers in de halve finales en de finale ongeacht Nederlandse deelname.
Cultuur

4. Prinsengrachtconcert.
5. Eurovisie Songfestival.
B. Gedeeltelijke rechtstreekse verslaggeving

Sport

1. Olympische Spelen: zomer- en winterspelen (minimumduur uitzending: 6 uur per dag).
2. Wielrennen:
a. Tour de France: heren (minimumduur uitzending: 2 uur per dag);
b. Wereldkampioenschap op de weg dames en heren professionals: het finaleweekend (minimumduur uitzending: 2 uur per dag);
c. De Nederlandse wielerklassieker: heren (minimumduur uitzending: 2 uur).
3. TT Assen (minimumduur uitzending: 2 uur per dag).
C. Gedeeltelijke uitgestelde verslaggeving

Sport

1. Paralympics: zomer- en winterspelen (minimumduur uitzending: 10 minuten per dag).
2. Voetbal (heren):
a. Alle wedstrijden van de hoogste divisie van het nationaal betaald voetbal;
– minimumduur uitzending onderlinge wedstrijden tussen Ajax, PSV en Feyenoord: 20 minuten per wedstrijd;
– minimumduur uitzending overige wedstrijden: 10 minuten per wedstrijd;
– aanvangstijd uitzending wedstrijden die ‘s middags worden gespeeld: uiterlijk 21.00 uur;
– aanvangstijd uitzending wedstrijden die ‘s avonds worden gespeeld: uiterlijk twee uur na afloop van de wedstrijd, maar in ieder geval niet later dan 22.30 uur.
b. Nationale bekerwedstrijden: de kwartfinales (minimumduur uitzending: 15 minuten per wedstrijd).
3. Atletiek (dames en heren):
Wereldkampioenschap en Europees kampioenschap: outdoor (minimumduur uitzending: 10 minuten per dag).
4. Volleybal (heren):
Wereldkampioenschap en Europees kampioenschap: de wedstrijden van het Nederlandse team (minimumduur uitzending: 10 minuten per dag).
5. Hockey (dames en heren):
Wereldkampioenschap en Europees kampioenschap: de wedstrijden van de Nederlandse teams (minimumduur uitzending: 10 minuten per dag).
6. Tennis (dames en heren):
Wimbledon, Roland Garros, US Open en Australian Open: de wedstrijden enkelspel van de Nederlandse deelnemers (minimumduur uitzending: 10 minuten per dag).
Cultuur

7. Pinkpop (minimumduur uitzending: 1 uur per dag).

Foto: NOS
31 Reacties op “BNR-baas: ‘Formule 1 moet naar NPO, RTL of SBS’”


 1. Boris

  Je betaalt maar om abonnee te kunnen zijn van Ziggo. Jaren kijkt niemand naar formule 1 en nu moet ineens iedereen het weer zien. Wat een onzin.

  En met dat grote volleybalhart valt het ook wel mee, anders had hij wel geweten dat de mannen zich recent hebben geplaatst voor het wk.

 2. b

  Sjors heeft een iets te groot ego en wil sport die hij leuk vind verplicht op tv . Wat is er mis met volleybal . Ik vind het een groter probleem dat het Amerikaanse Discovery/Eurosport geval overal met zijn tengels aan de sport die belangrijk is zit.

 3. Sander

  Gewoon alle sport op een betaalkanaal. Hebben we meteen dat gezeur niet meer.

 4. genoegisgenoeg

  Mijn warme pleidooi is: ik wil Sjors Fröhlich van het open net!

 5. ???

  Ik word zo moe van die mensen die, nu Verstappen in de (sub)top van deze sport bivakkeert, gaan eisen dat F1 op het open net beschikbaar moet zijn. Ik kijk al bijna 30 jaar F1 en ik heb slechts sporadisch een race gemist.

  De NOS heeft in al die jaren zelden interesse in deze sport getoond. Bij RTL waren die reclames tussendoor erg storend en bij SBS6 werd erg duidelijk dat het allemaal niet teveel mocht gaan kosten (hetzelfde geldt overigens voor RTL in de laatste jaren). Ook bij Sport1 (inmiddels Ziggo-sport) was het in het begin erg karig allemaal. Maar de laatste 2 a 3 jaren is overduidelijk geïnvesteerd in de uitzendingen. Ik geniet meer dan ooit tevoren, los van de prestaties van Verstappen.

  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit nog jaren zo door kan gaan. Zodra een van eerder genoemde omroepen de rechten weet te bemachtigen, weet ik zeker dat ten koste gaat van het niveau van de uitzendingen. Bovendien geloof ik niet dat die omroepen ook nog blijven investeren zodra Verstappen niet meer meedoet. Dus voor de echte F1-fans is het prima zo.

 6. KIP

  Hoe wil die Ziggo dan schadeloos stellen. Heb je de rechten ,moet je die wegdoen als het commercieel interessant wordt .Raar .

 7. Koen

  NPO RTL en SBS konden allemaal makkelijk formule 1 krijgen maar niemand had er interesse in, dus kocht ZIGGO het. En dat bleek een perfecte inverstering, net zoals de rechten voor de handbaldames..

 8. wim

  Als je ziet hoe Max Verstappen nu presteert dan hoef je de rechten niet te hebben.

 9. critikast

  Omhooggevallen omroepbaas en mislukte radio-dj Sjors trekt een pruillipje. Hij is een groot liefhebber van Formule 1 (sinds een paar Verstappen-sucmcessen) en heeft een groot volleybalhart. Dat blijkt want dat Oranje naar de WK gaat weet hij blijkbaar niet.
  Kortom: geneuzel van een mislukte radioman vanuit zijn dikbetaalde pluche zetel.

 10. Roy

  Eurosport telt dan wel toch? Of vallen die er niet onder?
  Leuk dat volleybal, maar we doen bijna nooit mee aan grote toernooien met de heren.

 11. David

  Iemand die niet op het goede paard wedt en na afloop gaat klagen dat hij op een ander paard had willen inzetten.

  Dat is Sjord Frohlich. Wat een lachertje. Hij vergeet erbij te zeggen dat de f1-liefhebber er zwaar op achteruit gaat als het weg zou gaan bij ZiggoSport.

  Dan krijg je reclames, deskundige commentatoren worden vervangen door nitwits etc. Nu zit je echt eerste rang. Alles is live en professioneel. F1 NOOIT meer op het open net wat mij betreft…

 12. Sazsa

  Wim, je snapt er geen klap van!

 13. Kees-Jan

  Wat een kul; NOS had de uitzendrechten niet nodig; nu Verstappen goed presteert vind men plotseling dat dit thuis hoort bij de PO, met name die piepert van een De Jong van de NOS

 14. Henk

  Sjors Fröhlich had het erover dat volleybal op de elementenlijst staat. Dit is onjuist. Per 1 januari 2017 is de lijst geëvalueerd en gewijzigd en is volleybal vanwege de matige prestaties en afgenomen populariteit vervangen door zwemmen. Zie hier de huidige lijst: http://wetten.overheid.nl/BWBR0025036/2017-01-01#Bijlage

  In dit artikel is ook de oude evenementenlijst opgenomen.

  Hier de evaluatie: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2013/11/20/aanbiedingsbrief-verslag-over-doeltreffendheid-en-effecten-in-de-praktijk-van-de-evenementenlijst

 15. Mark

  Die weet dus helemaal niets van volleybal want de volleybalheren hebben zich geplaatst voor het WK van volgend jaar en ze zijn goed op weg om de finaleronde van de World League voor B-landen te halen om die vervolgens te winnen om naar de A-landen te gaan. tevens allemaal live op Ziggo Sport open kanaal 14.

 16. Karel

  Duitse RTL zend het live uit.

 17. KIP

  @Henk
  Dan hebben de opstellers de afgelopen OS niet gekeken .

 18. jaidd

  wat een pipo, rtl en sbs zitten ook achter een decoder, iig de HD versies.

  npo moet gewoon zijn mond houden, die hebben jaren lang dikke middelvinger opgestoken naar F1.

 19. West

  wat zeuren julie nou dat is toch juist waar de pioniers van Veronica voor hebben gestreden ieder zijn eigen zender sport cultuur amusement jazz opera counrty
  film, kinder en jongeren zenders, en nu is het weer niet goed
  ook danken we Veronica om lokale regionale omroepen
  zonder VERONICA in de jaren 1959- 74 almede de Britse zee zenders hadden we vandaag de dag helemaal niets ! Wees blij dat er in omroep land zoveel keus is
  Maat overdaad schaadt dat zie je maar weer de verwende tv kijker kan de luxe van 25.000 TV en 100.000 radiozenders gewoon niet aan !
  Als studio sport met zijn eredivie in augustus naar RTL7 zou gaan zijn er een hoop die staan te juichen , maar als na 2 jaar het weer bij de NOS terugkomt staan die zelfde juichers vooraan, en weer blij zijn met hun bord op de schoot
  om 19.00 uur op Ned 1,

 20. Bart Wijnen

  Zo werkt het nou eenmaal anno 2017. Voor niks gaat de zon op en dus is het normaal dat grote sportevenementen achter de decoder zitten of dat er voor betaald moet worden.

  Daarnaast is het voor geen enkele zender financieel haalbaar om de rechten van alle topsporten te bemachtigen en gratis op een open net uit te zenden. De spreiding die er nu is, is prima. Sportliefhebbers worden beter voorzien dan ooit en ze hebben best een extra centje over om hun favoriete sport te zien.

 21. echtwaar

  Wat lult die Sjors Fröhlich nou? Is die man zo dom? RTL en SBS hebben het geld niet, wat dacht je dan.

 22. Feyenoord010

  Niemand gaf om Formule 1 en nu er een Nederlander meedoet is het opeens een groot evenement

  Sport hoort achter de decoder thuis.

 23. Henk

  Op SKY Sports is de F1 live te volgen!

 24. Paul

  Tja Sjors (niet zo) Frolijk! Daar worden een hoop mensen niet Frolijk van!

 25. Inge

  Wat een zielepiet. Dan hadden de hotemetoten van de NPO beter op moeten letten. Geef gewoon toe dat je je hebt vergist in het talent van Max. Ga lekker verder blokfluiten.

 26. Hans widdie

  Dat zijn duidelijk sporten en evenementen die ze destijds zelf opgegeven hebben om op het open net uitgezonden te krijgen en toen was volgens de heren Formule 1 nog ‘het leuke rondjes rijden met snelle auto’s’. Nu Formule 1 ineens ‘hot’ is in Nederland door Max Verstappen zou dat ook maar op het lijstje geplaatst moeten worden. Jammer gewoon abonnee worden en anders niet!!

 27. Hans

  Sjors ga lekker bij je andere teveel betaalde mislukte omroep figuren zitten janken en kom nooit meer online.
  Jaren heb je er geen reet voor gedaan om het op de zender te krijgen en dat is maar goed ook, want nu bij ZIGGO is het perfect geregeld en geniet ik van elke wesdtrijd zonder onderbroken te worden door irritante ruk reclames waar jij je zakken weer mee vult.

  Dus Sjors, ge een baan zoeken zodat je eens iets nuttigs kan gaan doen.
  Huilebalk.

 28. dr phil

  hij kan ziggo niet ontvangen de l.u.l.

 29. Renzo Landi

  Populaire sportevenementen als melkkoe gebruiken ben ik zowiezo op tegen, en er is volgens mij bij wet geregeld dat koppelverkoop niet mag?! Wat doet Ziggo op dit moment? Duidelijk een vorm van koppelverkoop! Neen een kabelabonnement en je krijgt er gratis F1 bij….. Microsoft kreeg er een boete voor, waar blijft de handhaving nu? Met dubbele maten meten heet zoiets toch?!

 30. aammehoela

  De NOS wilde en kon het programmatisch niet hebben. Formule 1 is vaak gelijktijdig met het wielrennen (voorjaarsklassiekers, Tour de France) en natuurlijk het tennis. Op RTL en SBS is het niets waard, iedere keer die irritante en verv loekte achterlijke stompzinnige reclame er tussendoor. Denk maar aan het Duitse RTL. Een verschrikking die reclames er tussen. Dan maar naar Ziggo voor de echte liefhebber. Ben ik niet, dus samenvatting is voldoende voor mij.
  Wel moeten de Olympische Spelen, WK en EK-voetbal op het open net alsmede de belangrijke tenniswedstrijden en wielrenkoersen. En natuurlijk WK-atletiek en andere sporten als die een WK hebben.

 31. George

  Lekker bij Ziggo laten! Niemand interesseerde zich voor de rechten voordat Verstappen serieus mee deed. Overigens ben ik zelf ook pas fan van de sport geworden sinds genoemd succes van Max. (Begrijp ook niet wat daar mis mee is, normaal keek ik alleen de samenvatting van de Giro even, maar afgelopen editie heb ik zoveel mogelijk willen zien ivm Dumoulin. Nou en? Dat maakt het gewoon spannender en dus leuker!!!!) Ziggo zorgt er wel voor dat je als nieuwe supporter ook echt wat begrijpt van de sport als je dit intensiever gaat volgen. Zeer professioneel wordt dit gedaan!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.