Publieke tv-zenders in teken van 4 en 5 mei

De kijkers van NPO 1, 2 en 3 kunnen niet om Dodenherdenking en Bevrijdingsdag heen. De programmering staat voor een groot deel in het teken van 4 en 5 mei. Dat heeft de NPO vandaag laten weten. Nederland is vanavond om acht uur twee minuten stil en daarom is de vooravond van NPO 1 compleet aangepast. De Wereld Draait Door vervalt en het Achtuurjournaal begint een half uur later, om plaats te maken voor de uitzending Nationale Herdenking 2017 tussen 18.45 en 20.25 uur.

De overige publieke tv-zenders, en overigens ook de commerciële zenders, zijn uiteraard ook twee minuten stil, maar hun verslag van Dodenherdenking begint pas na 19.50 uur.

Direct na Dodenherdenking begint op NPO 2 de documentaire De Oorlogswinter van Roermond over de zware winter van 1944/45 in Roermond. De stad lag maandenlang op de frontlinie van de strijd tussen de Duitsers en de geallieerden.

Na die documentaire, om 22.00 uur, kan de kijker terugzappen naar NPO 1 voor de heruitzending van de docu Sonja Barend – Vragen zonder antwoord, waarin Sonja Barend vertelt over haar vader, die is opgepakt door de Duitsers.

Aan het eind van die uitzending begint NPO 2 weer met twee documentaires over de oorlog, namelijk ‘De film die nooit afkwam’ van Frans Bromet en Night Will Fall over de bevrijding van concentratiekampen.

NPO 3 zendt vanavond een marathon uit van de serie Riphagen over de Amsterdamse crimineel Dries Riphagen (Jeroen van Koningsbrugge), die tijdens de Tweede Wereldoorlog schatrijk wordt met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers.

Aansluitend is Mijn Jodenbuurt van Filemon Wesselink te zien. Hierin gaat de presentator in zijn eigen buurt, de Amsterdamse Rivierenbuurt, op onderzoek uit. Hij vraagt zich af hoe het gesteld is met de verdraagzaamheid in de wijk waar, van oudsher, veel joodse mensen wonen.

 

Bevrijdingsdag

NPO 1 doet morgen vanaf 12.00 uur rechtstreeks verslag van het begin van Bevrijdingsdag in Haarlem, waar acteur Nasrdin Dchar in het provinciehuis de traditionele Vrijheidslezing voor zijn rekening neemt. ’s Avonds op het tijdstip van De Wereld Draait Door en na het Achtuurjournaal is er opnieuw een uitzending over Bevrijdingsdag.

NPO 2 brengt om 19.25 uur de documentaire ‘Het zijn maar Duitsers’ en op de late avond, om 23.00 uur, is de film De Tweeling te zien.

NPO 3 viert Bevrijdingsdag in Het Klokhuis (18.25 uur) en met de late uitzending NOS Artiesten voor de Vrijheid om 22.40 uur.

Foto: Wikimedia / Nationaal Comité 4 en 5 mei, Jasper Juinen

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen