Omroep MAX wil Groot Dictee nieuw leven inblazen

Omroep MAX-baas Jan Slagter vindt dat Het Groot Dictee der Nederlandse Taal verder moet in een vernieuwde vorm. Dat heeft de omroepbaas gezegd op NPO Radio 1. Het Groot Dictee gaat na 26 jaar plotseling van de buis, omdat NTR en NPO de formule oubollig en de kijkcijfers te laag vinden. Slagter vindt dat een slecht besluit. “Ik vind het wel jammer. We hebben niet veel programma’s over taal. Alleen Frits Spits maakt een prachtig programma op Radio 1, De Taalstaat“, zegt hij.

Op televisie gaat niets meer over taal, aldus Slagter. “Op televisie hadden we vroeger nog Tien voor Taal. Dat is ook verdwenen.

Het ergert Slagter vooral dat de makers geen gelegenheid krijgen om afscheid te nemen. “Voor de mensen die zó lang met het programma bezig geweest zijn, vind ik dit geen waardig afscheid. Ik vind dit te abrupt. Ik vind dat ze nog één keer de kans moeten krijgen om het te doen.”

Dit is geen stijl, vindt hij. “Ik kan me heel goed voorstellen dat Philip Freriks zegt dat hij zich als vuil aan de kant gezet voelt.

Als het aan Slagter ligt wordt er alsnog onderzocht hoe het dictee kan overleven. “Ik vind dat we moeten kijken hoe we het zo kunnen maken dat er meer mensen mee kunnen doen en dat het op een beter tijdstip wordt uitgezonden.”

Ik keek op een gegeven moment ook niet meer mee, want het was op een gegeven moment niet meer te doen. Tegelijkertijd kun je wel kijken hoe je het nieuw leven in kan blazen. Je moet het dictee doen zoals we dat vroeger van school kenden, maar dan voor volwassenen, zodat veel meer mensen mee kunnen doen.”

Het is een eerbetoon aan onze taal en daar hebben we niet veel van op televisie. Ik wil hier graag aan meewerken.

Foto: VARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen