BlazHoffski werkt aan dramaserie over Wallenkoning

Televisieproducent BlazHoffski, bekend van tv-shows als Keuringsdienst van Waarde en Foute Vrienden, gaat een dramaserie maken over Maurits de Vries, oftewel Zwarte Joop; de ongekroonde burgemeester van de Wallen in Amsterdam, waar de penoze in de jaren 60 tot 80 de dienst uitmaakte. Dat heeft de producent laten weten. Het idee voor de serie is afkomstig van Max Moszkowicz, de kleinzoon van Max Moszkowicz sr. die destijds de advocaat van Zwarte Joop was.

Bas van Hout, die grotendeels is ‘opgevoed’ door Zwarte Joop, is betrokken als adviseur bij het maken van de serie. De regie zal in handen zijn van Tim Oliehoek, die onlangs nog de serie De Zaak Menten regisseerde. Anton Smit (o.a. Oud Geld en De Tweeling) is betrokken als creatief producent.

Begin jaren ‘70 nam De Vries de jonge, kansarme en thuis ernstig mishandelde Bas van Hout – inmiddels bekend misdaadjournalist – onder zijn vleugel. De kleine jongen maakte de hoogtijdagen van Zwarte Joop van dichtbij mee, en ontmoette onder andere de grote bazen van de Italiaans-Amerikaanse maffia zoals Mayer Lansky en Dino Cellini.

Met de financiële middelen van deze twee mannen uit Las Vegas en Miami zette Joop de naar Vegas model gerunde casino’s Cabala en Club 26 op de Wallen op. Deze genereerden door de jaren heen vele tientallen miljoenen aan -onbelaste- gok opbrengsten voor Joop.

In de serie zien we door de ogen van zijn pleegzoon Bas hoe Zwarte Joop de Wallen transformeert van een samenleving met rauwe penoze, kleine criminelen, kwartjespooiers en hoeren, tot een professioneel gerund gok- en seksimperium waar men het tot ver over de landsgrenzen en tot op de dag van vandaag nog over heeft.

Zwarte Joop was één van meest iconische en roemruchte Amsterdammers ooit, die een kansloze jongen redde, maar niet in staat bleek om zijn eigen ondergang te voorkomen toen zijn imperium in zijn geheel afbrandde in ’83.

Na de bewuste brand in Club Cabala, die door een oud-werknemer in opdracht werd gesticht en waarbij 13 mensen omkwamen, is het Joop nooit meer gelukt zijn oude glorie te herstellen.

Het is nog niet bekend bij welke omroep de serie te zien zal zijn.

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen