Niet Sylvana maar Denk moet betalen van rechter

Foto: Nick van OrmondtSylvana Simons hoeft Denk geen schadevergoeding te betalen, zoals de politieke partij eiste. Sterker nog: juist Denk moet flink de portemonnee trekken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. Denk spande een zaak aan tegen Simons, nadat de oud-tv-ster vorig jaar plotseling opstapte bij de partij. De club van Kuzu en Özturk eiste de wettelijke 2.000 euro voor het negeren van haar geldende opzegtermijn én 60.000 euro voor het schenden van het geheimhoudingsbeding.

De rechter oordeelt dat Simons haar geheimhoudingsbeding niet heeft geschonden. “Een kandidaat Tweede Kamerlid – die zich volledig in het politieke en daarmee publieke debat begeeft – moet immers kritische opmerkingen kunnen maken.”

Simons was bovendien in dienst van de stichting Ondersteuning Groep Kuzu/Özturk en niet van Denk, aldus de rechter. “Het staat Simons vrij, ook als ex-werknemer, zich kritisch uit te laten over de keuzes en denkbeelden van Denk, zeker tegen de achtergrond van haar eigen politieke carrière als partijleidster van Artikel 1 en de in de Grondwet verankerde vrijheid van meningsuiting.”

Een geheimhoudingsbeding kan niet zo ver strekken dat het Simons belemmert kritische beschouwingen te uiten en aan politiek te doen, vindt de rechter. “Dat zou een te vergaande inperking van de vrijheid van meningsuiting inhouden.”

Verder oordeelt de rechter dat Simons’ e-mail van 24 december 2016 aan Denk waarin ze aangeeft zich terug te trekken als kandidaat-Kamerlid voor Denk níet betekende dat ze ontslag nam bij de stichting Ondersteuning Groep Kuzu/Özturk.

De arbeidsovereenkomst eindigde ruim een week later, toen ze per e-mail ontslag op staande voet kreeg. “Omdat de stichting dit ontslag niet rechtsgeldig heeft gegeven, moet de stichting Simons een vergoeding betalen.”

Denk moet Simons 4.997,57 euro betalen aan salaris, vakantietoeslag en niet genoten vakantiedagen. Ook moet Denk de kosten van de procedure betalen.

Wél moet Simons 35 euro betalen vanwege het te laat inleveren van haar leaseauto én 73,53 euro vanwege een verkeersboete.

Simons verdiende bij Denk 1.800 bruto per maand exclusief vakantietoeslag, op basis van een 24-urige werkweek. Ze had een contract van tien maanden.

Foto: NOS

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen