Tv-producent Tuvalu Media verkocht aan Fransen

Er komt opnieuw een Nederlandse tv-producent in buitenlandse handen: Tuvalu Media, bekend van programma’s als Ali B Op Volle Toeren en DNA Onbekend, is verkocht aan de Franse tv-producent Newen. Dat heeft het bedrijf laten weten. Newen is een van de grootste onafhankelijke productiehuizen van Frankrijk en onderdeel van televisiezender TF1. Directeuren Taco Zimmerman en Douwe van der Werf houden een klein belang, terwijl mede-oprichter Duurt Holman vertrekt. 

Eind 2013 kochten de directeuren nog de Amerikaanse aandeelhouder Sony uit. Daarvoor in de plaats kwam investeringsfonds Karmijn Kapitaal. Dat fonds stapt na ‘drie succesvolle en plezierige jaren van samenwerking’ weer uit het bedrijf.

Tuvalu heeft al langere tijd internationale ambities. Om op te boksen tegen wereldwijd opererende tv-producenten als FremantleMedia en Warner Bros, die hun tv-formats door hun omvangrijke netwerk gemakkelijk wereldwijd kunnen uitrollen, startte het bedrijf vorig jaar nog het internationale tv-netwerk IPN. In dat netwerk werkte Tuvalu samen met andere onafhankelijke producenten in het buitenland.

In een televisiemarkt waarin steeds meer consolidatie plaats vindt, is het voor ons belangrijk om ook internationaal krachtig te opereren en nieuwe formats in een vroeg stadium te scouten“, zei Zimmerman vorig jaar nog.

Met de nieuwe samenwerking kan Tuvalu zijn internationale ambities concreter vormgeven. Het krijgt nu direct toegang tot het internationale netwerk van Newen en Frankrijk in het bijzonder.

De deelneming van Newen is in lijn met de strategie van het bedrijf om met de support van TF1 één van de grotere Europese spelers te worden op de markt in audiovisuele content.

Onder de deal vallen ook de andere producenten van Tuvalu’s moederbedrijf TM Group, namelijk dramaproducent Column Film, online producent Sparkx en Multi Channel Network (MCN) Age of Media.

Steeds minder productiebedrijven zijn in Nederlandse handen. Eyeworks is in het verleden verkocht aan WarnerBros en Talpa is nu eigendom van ITV.

Eén van de weinige grotere productiebedrijven die nog in Nederlandse handen zijn, is Skyhigh TV.

Foto: Tuvalu

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen