‘RTL 4 moet Premiersdebat en Carrédebat omdraaien’

Het zou beter zijn als RTL 4 het Premiersdebat en het Carrédebat omdraait. Dat zegt debatcoach Lars Duursma, die in het verleden politici heeft begeleid in aanloop naar verkiezingsdebatten, in Het Parool. Het Premiersdebat is op 26 februari, het Carrédebat volgt op 5 maart. Een vreemde volgorde, vindt Duursma. “RTL wil bepalend zijn in de verkiezingen, dat zie je aan het feit dat ze eerst een debat doen met vier lijsttrekkers, en pas daarna een in Carré met acht.”

Omdraaien is volgens Duursma een stuk beter. “Het zou logischer zijn eerst iedereen het woord te geven en daarna te vernauwen tot een kleinere groep. Je kunt je afvragen of dat het belang van de kiezer dient. Bovendien is het misleidend om te spreken van een premiersdebat; in Nederland kiezen we onze premier niet.”

Duursma vindt verder dat omroepen als RTL niet tot in den treure met de partijen moeten over leggen over de inhoud van de debatten. “In Nederland is het gebruikelijk om maanden voor de debatten in onderhandeling te gaan over de mogelijke stellingen en opstellingen.

Daarna hebben partijen ruim een maand om zich voor te bereiden op elke stelling. “Er is nauwelijks iets spontaan aan. Het zijn daardoor veelal ­toneelstukjes“, besluit hij in de krant.

Er zijn vier grote tv-debatten in aanloop naar de verkiezingen. Naast de RTL-debatten gaat het om het EenVandaag-debat op 13 maart en het NOS-debat op 14 maart.

Foto: Rijksoverheid/Arenda Oomen

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen