RTL 4 dreigde PVV met kartonnen Geert Wilders

RTL 4 dreigde de PVV in 2012 met de inzet van een kartonnen Geert Wilders tijdens het Carrédebat. Dat onthulde Rick Nieman, in dat jaar nog RTL-ster, maandagavond in Jinek. Waar Wilders nu wegblijft bij het Premiersdebat, dreigde hij toen weg te blijven bij het Carrédebat. “Hij had geen zin. Toen heeft mijn hoofdredacteur Harm Taselaar gezegd: ‘Prima, Geert, dan kom je niet. Dan maken we een life-size-foto van je, dat plakken we op karton en dat zetten we achter jouw katheder’.

RTL had bedacht dat Nieman af en toe de kartonnen Wilders zou aanspreken om duidelijk te maken dat de PVV-leider het debat meed. “Toen kwam hij wel“, aldus Nieman. “We hebben eigenlijk afgesproken dat we dit niet zouden vertellen buiten ons kleine clubje, maar nu mag het vind ik wel.

Het was volgens Nieman geen bluf van zijn hoofdredacteur. “We zouden het echt hebben gedaan. Wilders stond er toen overigens wel wat minder voor in de peilingen dan nu.

Nu blijft Wilders weg bij het Premiersdebat. “Het strategisch belang gaat nu boven het democratisch belang. Zo veel debatten zijn er niet. Het debat bij EenVandaag wordt dus heel belangrijk. Dat is Rutte tegen Wilders, twee dagen voor de verkiezingen.

Die NPO-debatten zijn voor Wilders overigens niet heel waardevol, meent Nieman. “De PVV’ers zijn niet echt debatkijkers. Die kijken per definitie niet zo naar de publieke omroep. Die kijken naar SBS en RTL 4. Dat is gewoon zo. Dat bedoel ik niet denigrerend, maar dat is een feit.

Foto: WNL

Meer in WNL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen