‘Enorme viezerik’ Sander reageert op Alexia-rel

Sander Schimmelpenninck, een van de presentatoren van omroep WNL, wil niet al te veel zeggen over de mediarel die is ontstaan na zijn buitengewoon discutabele uitspraken over prinses Alexia. Dat is te zien op Twitter. De 36-jarige Sander, hoofdredacteur van Quote en een van de Op1-sterren, noemt Alexia in zijn podcast het ‘lekkerste’ prinsesje van de Oranjes. En dat terwijl ze vorige maand haar 15e verjaardag heeft gevierd. Veel mensen vinden Sander daarom een enorme smeerpijp.

Sander krijgt op sociale media enorm veel kritiek. “Vuile viezerik, het prinsesje is 15“, klinkt het bijvoorbeeld. En: “Sorry Sander, neem dit alsjeblieft terug… Dit kan echt niet over een minderjarig meisje!

Columnist Jan Dijkgraaf noemt Sander een ‘efobofiel’. “Voor het geval je dat woord niet kent: een efebofiel is iemand die zich seksueel aangetrokken voelt tot minderjarigen vanaf 15 jaar. Was Alexia een paar jaar jonger, dan was je een pedofiel.

RTL Nieuws-sterjournalist Koen de Regt vindt het walgelijk. “‘De Lekkerste’. My God. Ze is 15. VIJFTIEN.

Dan springt WNL-collega Elif Isitman in de bres voor Sander. “Vrijheid van meningsuiting is ook het recht op bullshit spuien en ‘ongepaste’ grappen maken en geldt voor iedereen“, zegt ze.

Koen de Regt daarop: “Gaat dit over de ‘lekkerste’-uitspraak van Sander? Hij mag het zeggen van mij. Vrijheid van meningsuiting to the max. Maar de consequentie is wel dat ik hem een enorme viezerik vind. En een zak, omdat dit niet alleen goor is ten opzichte van Alexia, maar ook nog eens gemeen richting haar zusjes.”

Forum voor Democratie-lid Eva Vlaardingerbroek, die in dezelfde podcast ook seksistisch wordt benaderd door Sander, zegt: “Het feit dat Alexia 15 jaar oud is, lijkt Graaf Schimmelpenninck niet te deren. Hij noemt haar daarna ook nog even arrogant, omdat het kan. Helemaal onbegrijpelijk wordt het wanneer Reesema vervolgens begint over de ‘harde’ dingen die de prinsessen te horen krijgen. De hypocrisie spat er vanaf.

Sportpresentator Koert Westerman: “Eens kijken wie het voortouw neemt om alle adverteerders rondom Op1 zich terug te laten trekken na de opmerkingen van Sander Schimmelpenninck. Mijn gok: niemand.

Opiniemaker Stella Bergsma: “De kritiek van Eva Vlaardingerbroek snijdt houdt. Nou doet Sander Schimmelpenninck op zich over iedereen badinerend, maar dat hele studenti-seksisme, ik vind het ook sleets en storend.”

Sander reageert

De uitspraken van Sander werden gisteren opgepikt door deze site en haalden daarna onder meer RTL Boulevard en Shownieuws. “Goed moment om deze column nog maar eens te delen“, reageert hij.

Sander verwijst naar de column die hij begin dit jaar schreef na de rel over zijn seksistische uitspraken over Yolanthe Cabau, overigens in dezelfde podcast. “De gretigheid van bepaalde roddelpers en twitteraars bij het uitvergroten van mijn grap (…) valt onmogelijk los te zien van hun rechtspopulistische achterban, die mijn bloed wel kan drinken“, stelde hij daarin.

En: “Dat niet langer de context, maar de politieke kleur van de maker bepalend is voor de vraag of een grap kan, lijkt me geen winst.

Oftewel: Sander vindt mensen die kritiek hebben op zijn Alexia-grap ‘domrechts’. “Na alle gratis reclame van de gehele domrechtse zuil is er vandaag weer een nieuwe aflevering van de podcast“, meldt hij nu op Twitter.

Mensen die kritiek op hem uiten, waaronder bovengenoemde Koert Westerman en Stella Bergsma, worden ook verweten ‘domrechts’ te zijn. “Heb je ook geluisterd? Of klets je je domrechtse tijdlijn na?“, zegt hij tegen hem.

En tegen haar: “Misschien moet jij, net als de gehele domrechtse zuil die je nablaat, gewoon eens luisteren.

Lees ook: Sander Schimmelpenninck: ‘Alexia lekkerste prinsesje’ (gisteren)

Foto: VPRO

Meer in WNL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen