NRC ontdekt: Denk beïnvloedt media met nepaccounts

Het is duidelijk wat de onthullingen van het NRC Handelsblad zijn waar Tunahun Kuzu zijn aanhang eerder deze week voor waarschuwde: zijn partij Denk blijkt nep-socialmedia-accounts te gebruiken om de publieke opinie en de media te beïnvloeden. Dat is vandaag te lezen in de krant, die inzage kreeg in vertrouwelijke documenten, e-mails en ongefilterde WhatsAppgroepen van Denk. Na dit artikel in NRC is Denk bijna niet meer serieus te nemen. ‘De trollen van Denk’, kopt NRC.

Uit onderzoek van NRC blijken diverse internettrollen, ook wel sock puppets genoemd, actief te zijn voor Denk. Dat zijn online identiteiten van mensen die helemaal niet bestaan, maar worden aangestuurd door bijvoorbeeld een organisatie om de publieke opinie te beïnvloeden.

Denk heeft minstens twintig nepprofielen op Twitter en Facebook ontdekt met allemaal neppe foto’s. “De trollen verspreidden gezamenlijk 1.636 berichten en deelden 2.171 likes uit ten behoeve van de Denk-campagne.”

Richard Rogers, hoogleraar nieuwe media en digitale cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, bevestigt dat het gaat om sock puppets. “Deze valse identiteiten worden ingezet om de beweging groter te laten lijken. Het is een tactiek om invloed uit te oefenen.

Het NRC merkt op dat het gebruik van andermans foto voor een valse identiteit in strijd is met het portretrecht.Daarvoor kan de Autoriteit Persoonsgegevens boetes opleggen. “Het merendeel van de Facebook-trollen is in de loop van december 2015 geregistreerd, met profielfoto’s variërend van een Azerbeidjaanse student tot een Indiase acteur.

De krant citeert meerdere passages uit de groepsapp. Zo verzoekt Denk-gezicht Farid Azarkan een partijgenoot om een trol te laten reageren op PvdA-gezicht Ahmed Marcouch.

Marcouch heeft geschokt gereageerd: “Zo voert Denk van Farid Azarkan campagne. Mensen belagen met een bende trollen, als dat niet helpt dan neppe advocaten.

Özcan Akyol van het AD deelt complimenten uit aan NRC: “Wat een knap staaltje journalistiek van NRC. En spannend ook.

Actrice Miryanna van Reeden noemt het ‘lelijk’ van Denk en AD-gezicht Nynke de Jong vindt het niet echt ‘classy’ van de partij.

Tot slot spreekt Arend Jan Boekestijn van een ‘grote schande’.

Het NRC-artikel De trollen van Denk kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen