NRC ontdekt: Denk beïnvloedt media met nepaccounts

Geplaatst op Sat 11 Feb 2017 om 8:15

Het is duidelijk wat de onthullingen van het NRC Handelsblad zijn waar Tunahun Kuzu zijn aanhang eerder deze week voor waarschuwde: zijn partij Denk blijkt nep-socialmedia-accounts te gebruiken om de publieke opinie en de media te beïnvloeden. Dat is vandaag te lezen in de krant, die inzage kreeg in vertrouwelijke documenten, e-mails en ongefilterde WhatsAppgroepen van Denk. Na dit artikel in NRC is Denk bijna niet meer serieus te nemen. ‘De trollen van Denk’, kopt NRC.

Uit onderzoek van NRC blijken diverse internettrollen, ook wel sock puppets genoemd, actief te zijn voor Denk. Dat zijn online identiteiten van mensen die helemaal niet bestaan, maar worden aangestuurd door bijvoorbeeld een organisatie om de publieke opinie te beïnvloeden.

Denk heeft minstens twintig nepprofielen op Twitter en Facebook ontdekt met allemaal neppe foto’s. “De trollen verspreidden gezamenlijk 1.636 berichten en deelden 2.171 likes uit ten behoeve van de Denk-campagne.”

Richard Rogers, hoogleraar nieuwe media en digitale cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, bevestigt dat het gaat om sock puppets. “Deze valse identiteiten worden ingezet om de beweging groter te laten lijken. Het is een tactiek om invloed uit te oefenen.

Het NRC merkt op dat het gebruik van andermans foto voor een valse identiteit in strijd is met het portretrecht.Daarvoor kan de Autoriteit Persoonsgegevens boetes opleggen. “Het merendeel van de Facebook-trollen is in de loop van december 2015 geregistreerd, met profielfoto’s variërend van een Azerbeidjaanse student tot een Indiase acteur.

De krant citeert meerdere passages uit de groepsapp. Zo verzoekt Denk-gezicht Farid Azarkan een partijgenoot om een trol te laten reageren op PvdA-gezicht Ahmed Marcouch.

Marcouch heeft geschokt gereageerd: “Zo voert Denk van Farid Azarkan campagne. Mensen belagen met een bende trollen, als dat niet helpt dan neppe advocaten.

Özcan Akyol van het AD deelt complimenten uit aan NRC: “Wat een knap staaltje journalistiek van NRC. En spannend ook.

Actrice Miryanna van Reeden noemt het ‘lelijk’ van Denk en AD-gezicht Nynke de Jong vindt het niet echt ‘classy’ van de partij.

Tot slot spreekt Arend Jan Boekestijn van een ‘grote schande’.

Het NRC-artikel De trollen van Denk kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS
42 Reacties op “NRC ontdekt: Denk beïnvloedt media met nepaccounts”


 1. Virginia Rens

  Gebeurt echt niet alleen bij Denk. Degene die hier het hardst tegen schreeuwt, heeft zelf ook geen schone handen.

 2. hugo

  Zal wel op bevel van Erdogan zijn gebeurd.

 3. Sjaak

  Ze laten die nep accounts zelfs discussie met zich zelf voeren =’)

 4. Andre

  Dank nrc voor gedegen journalistiek.

 5. fransw

  Politiek van de tv en internet weghalen, laat mensen zelf hun keuze maken.

 6. Jelle

  Frans: op basis waarvan dan? Denk je dat veel Nederlandse stemmers de partijprogramma’s gaan lezen? Wat een onzinopmerking. De media zijn juist keihard nodig om dit soort praktijken aan de kaak te stellen en politici door te vragen op loze kreten.

 7. Walter

  Doe Effe Normaal Kuzu…..

 8. b

  Verwacht je niet he .

 9. Paut Pielusma

  De hand van Erdogan reikt ver, eigenlijk te ver.

 10. Bettina Wertheimer

  Mensen, trap er niet in! (in die nep-accounts van DENK)

 11. Annoniemus

  Denk(ers) Kuzu en Ozturk zijn doortrapte schurken en verlengstuk van Erdogan .

 12. Fred

  DENK zit op het nivo van VARAblogje joop.nl

 13. Bart

  Overal zitten trollen en betaalde krachten die de mening willen sturen, soms zitten ze zelfs aan tafel.

 14. Moud

  Waarom verbaasd mij dit nou niet.

  Dat men ook nog foto’s gebruiken van willekeurige mensen, die ook nog eens nergens van weten, is in 1 woord en ronduit schandalig. Ik mag hopen dat dit (voor DENK) een staartje krijgt.

 15. Anonymous

  Knap van NRC, hoop dat die enge mannen geen zetel krijgen!

 16. Snuifje

  Zielige mannetjes van Denk, ga lekker thee drinken.

 17. Anonymous

  Deze partij moet gewoon ontbonden worden! Ze zaaien haat, houden er gedachtes op na die niet in Nederland thuis horen en spelen zoals al weer blijkt als. Dat soort mensen moeten wij hier niet willen op dat soort posities. De heren gaan dat maar lekker in Turkije doen.

 18. Anonymous

  @ 12.42

  Eens, maar ik ken nog wel een partij (PVV) waar hetzelfde voor geldt.

 19. Anonymous

  @13:12 Dat is wat anders. Die willen graag dat Nederland ook Nederland blijft. Ze strijden tegen mensen zoals die van denk die de boel hier willen veranderen. Dit van denk is eigenlijk nog maar iets heel kleins. Op de achtergrond en achter gesloten deuren gebeuren heel veel meer dingen die niet tot onze cultuur, normen en waarden behoren. Het gros van Nederland heeft dit niet door of kijkt er voor weg. Het is goed dat de PVV er is al mag Wilders zich soms wel wat anders uitdrukken en niet iedereen over een kam scheren.

 20. Purin

  Het is de schuld van Poetin

 21. Anonymous

  @13.21

  PVV wil helemaal niet dat Nederland Nederland blijft. PVV ondermijnt constant de scheiding der machten (trias politica) die Nederland juist maakt tot het land dat we kennen. Ik neem toch aan dat heel veel PVV-stemmers juist blij zijn dat er geen (verkapte) dictatuur heerst in dit land. Dat velen van die stemmers niet begrijpen dat juist Wilders er alles aan doet onze democratische rechtsstaat te verkwanselen, vind ik niet alleen gevaarlijk, maar ik word er ook heel droevig van. En inhakend op de post van 12.42, mag ik toch hopen dat ook PVV-stemmers zien dat Wilders haat zaait en er gedachtes op nahoudt die in Nederland niet thuishoren. Voor mij meer dan voldoende redenen om ‘dat soort mensen’ niet op ‘dat soort posities’ te willen.

 22. Mark

  Zijn geen zielige mannetjes van DENK, maar juist slim. Partij heeft geen kans van slagen. Die Turken stappen later op en gaan dan lekker met een paar ton wachtgeld thuis zitten te niksen.

 23. Zoisdat

  De turkse trollen rebellen club denk! Op onrechtmatig verkregen zetels in de 2de kamer!
  Tot de oksel in het osmaanse gat van erdoGan!
  De turkse peppie en kokkie, kuzu en ozturk.
  Weg ermee!

 24. F'iscadel

  En daarom moet deze partij worden verboden.

 25. F'iscadel

  Maar desalniettemin geef ik DENK wel een kans want PvdA is een Judaspartij. VVD egoïsten. CDA huichelaars. D66 neoliberaal. Dus ik ga voor DENK.

 26. Mediaprak

  Goede onderzoek journalistiek kost dan wel iets maar je wapens je tegen invloeden uit Rusland en of Turkye. ‘Denk’ daar eens aan voor je VVD of PVV wil stemmen (budget aan NPO willen verlagen).

 27. Anonymous

  Internet heeft heel wat beroepen onnodig gemaakt. Het journalistiek lijkt nu aan de beurt te zijn, na makelaars, winkels (geen online), onderwijzers/leraren, dokters etc etc.

 28. Anonymous

  DENK is een gevaarlijke enge partij, die gaan voor heel wat ellende zorgen.

 29. Anonymous

  @13:44 Je hebt er duidelijk geen verstand van.

 30. Anonymous

  DENK is een gevaarlijke enge partij, die gaan voor heel wat ellende zorgen.

  Als deze partij de toekomst is, gaan we het heel erg slecht krijgen.

 31. Anti-t0kkie

  Denk is al net zo eng als de PVV. Alleen t0kkies stemmen op een van beide partijen.

 32. Anonymous

  @Anti tokkie Er zijn heel veel mensen uit alle lagen van de bevolking die op PVV stemmen. En terecht! Nederland moet Nederland blijven. Als voor de PVV kiezen de enige optie is om dat weer voor elkaar te krijgen dan moet het maar.

 33. Anonymous

  @17.17

  Ja, dat is makkelijk reageren natuurlijk. Ik probeer met argumenten aan te tonen waarom Wilders niet goed is voor de democratische rechtsstaat en dan kom jij met zo’n reactie. Kenmerkend voor het Wilders-kamp, waar argumenten het moeten afleggen tegen kretologie. Je mag het natuurlijk te allen tijde met me oneens zijn, dat wil nog niet zeggen dat ik er geen verstand van heb.

 34. Anonymous

  Veel plezier 15 Maart!

 35. De echte F'iscadel

  @16:51 hou eens op met mij belachelijk te maken! Erg he? Een eigen mening…

 36. De echte F'iscadel

  @19:18 hou eens op met mij belachelijk te maken! Erg he? Een eigen mening…

 37. Marcel

  @De echte F’iscadel 19.18

  Een eigen mening is niet erg. Een achterlijke mening als de jouwe wel.

 38. Anonymous

  @Marcel Op deze site komt maar een achterlijke en dat ben jij!

 39. F'iscadel

  Ach ja ik reageer er niet eens meer op. Feit is dat we in Nederland een nieuwe koers gaan varen naar het voorbeeld van Trump. Of je dat nou wil of niet.

 40. Banaan

  @F’iscadildo

  Met als voorbeeld Trump. Pffff, iemand die alles aan elkaar liegt, illegale zaken wil doordrukken, als een baby begint te huilen al rechters terecht de wet volgen. Die mensen ontslaat die niet hard genoeg mee liegen, die aanslagen verzint om zijn volk bang te maken en met oplossingen zegt te komen voor problemen die alleen in zijn erwtenbrein bestaan. Helaas, F’iscadel, maar gelukkig zijn er in verhouding net wat meer intelligente Nederlanders dan Amerikanen.

  Ik spreek je halverwege maart wel weer. En dan lach ik je keihard uit!

 41. Laura Vamp Fatale

  De man met het beminnelijke glimlachje . De man die zo netjes overkomt op TV. De man die “denkt ” dat hij Nederland zal kunnen veranderen. De man die gevaarlijker is dan een wapen. De man met maar 1 route op zijn navigatie : rij door het rectum naar binnen, vervolgens zal u de sfincter passeren , als u daardoor heen bent dan bent u in het colon aangekomen ( m.a.w. de kont van Erdogan ) bestemming bereikt . Maar als het u lukt, probeer dan de lange arm van Erdogan te bereiken.
  xxx

 42. vijftigplusser

  Politiek is letterlijk liegen en bedriegen;
  Politici – of ze nou rechts, nationalistisch of links zijn – denken alleen aan hun aanstelling en riante loon waar ze niets voor hoeven te doen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.