Mark Rutte vindt dat NPO integratie in de weg zit

Mark Rutte vindt dat de NPO de integratie in ons land in de weg zit door met slogans als ‘december vier je samen’ in plaats van ‘kerst vier je samen’ te komen. Dat heeft onze minister-president gezegd in een interview met Tijs van den Brink op NPO Radio 1. De NPO maakte in december een heuse kerstrel los, waar Rutte toen ook al op reageerde. Nu komt hij er nogmaals op terug. Volgens Rutte suggereert de NPO ten onrechte dat moslims moeite hebben met kerst en is dat een probleem.

Rutte stelt dat de moslims die hij kent géén moeite hebben met kerst. “De meeste moslims die ik ken niet en daarom viel het me juist zo op dat de NPO daar zo politiek correct over deed. De NPO heeft er een andere rol in. Die is van ons allemaal. Als die dat doet, zie je dat mensen denken – en dat is precies wat integratie in de weg staat – dat we geen kerst mogen vieren en niet meer voor Zwarte Piet mogen zijn.

Het moet afgelopen zijn met onze tradities verloochenen, vindt Rutte. “Hier vieren we kerst, we hebben hier Zwarte Piet. Er zijn bepaalde tradities waar ik zeer aan hecht en daar uit ik me dus ook over, zonder dat ik men dat als een dictator kan opleggen. Ik vind het wel van belang dat ik in mijn normerende rol zeg.”

Heel veel mensen in dit land zijn ongemakkelijk met het volgende feit. Dat is dat we heel veel mensen naar Nederland hebben zien komen met een andere culturele achtergrond. Dat hoort bij het zijn van een beschaafd land dat vluchtelingen opvangt. De aantallen waren te hoog, maar die zijn nu gelukkig omlaag. Tegelijkertijd moeten we ons niet schamen voor het feit dat we Sinterklaas vieren en dat wij een land zijn dat men elkaar een prettige kerst wenst.”

Foto: NOS

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen