Cornald Maas baalt dat hij tegenover KLEM staat

Cornald Maas, de pyromaanwatcher van de NPO, vindt het erg jammer dat zijn culturele NPO 2-programma Volle Zalen op donderdagavond recht tegenover de NPO 1-serie KLEM geprogrammeerd staat. Dat zegt de presentator, die walgt van de deurklink in vliegtuigtoiletten, in het AD. Maas trekt niet bepaald volle zalen met zijn programma: waar KLEM er gisteren 1,4 miljoen had, had Volle Zalen er 204.000. Juist de KLEM-kijkers zouden Volle Zalen wel leuk vinden, stelt de televisiemaker.

Zelf had Maas het anders geprogrammeerd. “We staan op donderdagavond recht tegenover de nieuwe NPO 1-serie Klem en kijkers van ons programma kunnen goede drama ook waarderen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik liever voetbal had gehad, je kunt gevoegelijk aannemen dat de overlap tussen de doelgroepen dan minder groot was geweest.

Op de vraag of hij die lage kijkcijfers niet demotiverend vindt, zegt hij: “Niet echt, al wil je als programmamaker natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen zien wat je doet. Maar het hoort erbij: een écht kunstprogramma, dus geen sandwichformule zoals DWDD, maak je nu eenmaal voor een beperkte doelgroep“, besluit hij in de krant (via Blendle).

Ook in Volkskrant Magazine (via Blendle) doet Maas zijn beklag over het uitzendmoment: “‘Mijn ziel en zaligheid zit in Volle Zalen, dat veel meer kijkers verdient dan de tweehonderdduizend van vorig seizoen. Ik kon me er vooraf al over opwinden dat we bij het begin van de nieuwe serie te weinig promo’s zouden krijgen van de NPO. En dat het geprogrammeerd staat recht tegenover Klem, een nieuwe dramaserie die in onze doelgroep valt.”

Dan heb ik voor mezelf al tien beren op de weg gecreëerd nog voor de eerste aflevering is uitgezonden. Maar het komt voort uit een goede inborst: ik vind dat theater als kunstvorm gehonoreerd moet worden.

Maas zat donderdagavond in De Wereld Draait Door om zijn programma te promoten. Daar werd zijn werk de hemel in geprezen door Matthijs van Nieuwkerk. Helaas mocht het qua kijkcijfers niet baten.

Foto: Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen