Zorgreus CZ: ‘Jan Slagter doet aan stemmingmakerij’

Zorgverzekeraar CZ is erg teleurgesteld in Omroep MAX-baas Jan Slagter. Hij doet aan stemmingmakerij. Dat zegt woordvoerster Els Potma van het bedrijf op Twitter. Slagters omroep bracht maandag op NPO 2 het Nationaal Zorgdebat op de buis, maar Potma vond het wel een heel negatieve show. Ze zag geen debat, maar een grote klaagzang. “Wat een eenzijdig beeld in het nationale zorgdebat van Omroep Max. Komt niet verder dan zeuren en klagen. Jammer en gemiste kans.

Al snel krijgt Potma het verwijt dat zij de chronisch zieken en bejaarden in de uitzending als ‘klagers’ wegzet. “Het is kritiek naar Omroep MAX. Zijn mensen geholpen nu? Nee, hier hebben die mensen noch de kijkers iets aan. Geen zorgdebat dit.

Ze vindt dat MAX méér had moeten doen dan alleen gedupeerden ten tonele brengen. “De redactie heeft ervoor gekozen een hele rits individuele negatieve ervaringen uit te zenden zonder oplossingen te bieden. Ik denk niet dat mensen geholpen zijn hiermee. De verhalen zijn verdrietig, maar het is geen nieuwe problematiek. Laten we in een nationaal zorgdebat elkaar opzoeken en samen zoeken naar oplossingen. Dit was een uitgelezen kans!

Het is jammer dat MAX zo eenzijdig heeft bericht, vindt Potma. “Er zijn ook patiënten met hele positieve ervaringen! Ook die mogen gehoord worden hier.

Slagter: ‘CZ moet zich schameb’

Als Slagter er lucht van krijgt dat Potma zo tegen de uitzending loopt te ageren, roept hij: “Dat zou ik ook zeggen als reputatieadviseur van zorgverzekeraar CZ. Mensen in filmpjes zet u neer als zeurders en klagers. U moet zich schamen!

Potma vindt dat een beetje flauw: “Het is uw redactie die dit gevoel veroorzaakt door 1,5 uur lang alleen individuele negatieve verhalen te brengen. Dat is een eenzijdig beeld en daar zijn zij (en de kijker) bovendien niet mee geholpen. Bovendien verdienen de mensen die in de zorg werken meer respect want zetten zich meestal met hart en ziel in. Stemmingmakerij.

Slagter: “Die hebben we ook aan het woord gelaten en daar is lovend over gesproken. Misschien uitzending nog even terugkijken? Wat wilt u dan, dat wij uw verhaal vertellen? Hoe u en ik alles goed kunnen betalen en niet wakker liggen van een rekening?

Men is wél geholpen door het horen van deze verhalen, vindt Slagter. Hij wil namelijk verandering. “Dat hopen wij van wel, dat de politiek het eigen risico afschaft, dat de marktwerking in de zorg verdwijnt, en iedereen die goede zorg krijgt.

Politieke agenda

MAX had dus gewoon een politieke agenda, concludeert Potma. “Het was netjes geweest als uw redactie vooraf aan ons had laten weten dat uw eigen politieke kleur de uitzending zou bepalen.

Slagter: “Politieke meerderheid is voor afschaffing eigen risico. 50+ GroenLinks, PvdA, SP, PvdD, PVV deels CDA en CU Dus? Mijn politieke voorkeur?

Tot slot briest Slagter: “Het zou echt netjes zijn als u als reputatieadviseur van zorgverzekeraar CZ de mensen in de filmpjes geen klagers en zeurders noemt.

Tegen iemand anders geeft Slagter nog wel toe dat ‘zorgdebat’ misschien niet zo’n handig gekozen titel is. “Debat was er een beetje, misschien was het woord debat niet goed gekozen.

Han Lips

CZ krijgt bijval van tv-recensent Han Lips van Het Parool. “Debat? Het leek eerder een praatgroep van lotgenoten. Het Depressiegala verbleekte erbij qua misère”, zegt hij (Blendle).

Laat deze mensen elkaar anderhalf uur naar de mond praten en noem het een debat. Veel ruimte voor tragiek en klachten, weinig voor verklaringen en oplossingen. De vooringenomen houding en sturende vragen van presentator Elles de Bruin stookten de boel nog eens lekker op.

Het was misschien geen stemadvies, maar stemmingmakerij was het zonder meer.

Foto: MAX

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen