Özcan begrijpt provinciale ergernis over VARA-shows

Özcan Akyol begrijpt dat er in de provincie ergernis bestaat over de te Amsterdamse kleur van de dagelijkse NPO 1-talkshows De Wereld Draait Door en Pauw, beide van de VARA. Dat zegt de columnist van het AD en de VARAgids in een interview met Het Parool. Akyol zelf is woonachtig in Deventer en begrijpt de provinciale sentimenten daarom goed. “Veel discussies, ook in jullie krant, denk ik, zijn Randstedelijke discussies. Zwarte Piet bijvoorbeeld“, zegt de bekende schrijver.

In Deventer, maar bijvoorbeeld ook in Brabant, Drenthe of Gelderland, is Zwarte Piet helemaal geen issue, aldus Akyol. “Daarmee zeg ik niet dat het niet bestaat, ik zeg alleen dat wat bij Pauw of De wereld draait door wordt geroepen vaak een veralgemenisering is van wat er in Amsterdam leeft.”

Deventer heeft 110.000 inwoners, waaronder zich hoogstens vijf Surinaamse gezinnen bevinden, aldus Akyol. “Door de problemen zo algemeen te maken ontstaan chagrijn en ongemak. En je hoeft geen Wildersadept te zijn om dat te ervaren.

Wilders wil dat Nederland weer ‘van ons’ wordt. Akyol: “Ik zei gisteren tegen mijn vriendin: Nederlanders moeten Nederland niet willen terugveroveren, maar de Randstad. Dat is waar de kloof ontstaat.

DWDD en Pauw maken zich schuldig aan het exploiteren van sentimenten uit Amsterdam naar de rest van het land, vindt Akyol. “Het zit in kleine dingen. Jeroen Pauw die een zin begint met: ‘Onze burgemeester zegt dat…’ Wie is jouw burgemeester? Het is klein bier, provinciale frustratie, maar het draagt wel bij aan het tanende imago van de media.

Het is journalistieke luiheid, meent Akyol. “Ik denk dat veel mensen in Amsterdam deze dynamiek herkennen. Ik word regelmatig gebeld door tv-programma’s, ook het NOS Journaal. De helft weet waar ik woon, de andere helft vraagt het. ‘In het oosten,’ zeg ik dan. O, in Oost? Nee, in het oosten, Deventer. Dan gaan ze toch vaak op zoek naar iemand anders. Dat heb ik nu een paar keer meegemaakt.”

Het Parool-interview ‘Ik vertik het om die idioten een podium te geven’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen