NOS stuurt boze brief aan LAKS: ‘Dit is nepnieuws’

De NOS is boos op scholierenorganisatie LAKS. De hoofdredactie van de omroep heeft daarom een boze brief gestuurd aan LAKS-voorzitter Sven Annen. Dat is te lezen op de NOS-site. LAKS onthulde vandaag dat het nieuws over haar deelname aan de Kamerverkiezingen een stunt was om aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs. De NOS vindt het niet kunnen. “Uw organisatie heeft ervoor gekozen om de NOS bewust te misleiden“, briest de omroep in de brief aan Annen.

De NOS-hoofdredactie spreekt Annen er direct op aan. “U heeft hiervoor een methode gekozen (het organiseren van een persconferentie om bekend te maken dat LAKS deel gaat nemen aan de verkiezingen van 15 maart) waarbij u opzettelijk onjuiste informatie heeft verspreid.”

Deze vorm van het verspreiden van nepnieuws is buitengewoon schadelijk. Het schaadt het vertrouwen van het publiek in de journalistiek (en daarmee ook de positie van de NOS) en het schaadt de relatie tussen de NOS en het LAKS.”

Er worden maatregelen genomen na dit LAKS-incident, aldus de NOS. “Wij zullen intern bespreken hoe wij hadden kunnen voorkomen dat de NOS en daarmee ons publiek door u is misleid.”

Dat daarbij kritisch naar de werkwijze van uw organisatie en onze contacten met u wordt gekeken, nu en in de toekomst, spreekt daarbij voor zich.”

Ook BNR-baas Sjors Fröhlich is kritisch: “Wat een foute actie. Hoe wil je ooit weer serieus worden genomen door nieuwsorganisaties?

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen