John de Mol haalde Rik van de Westelaken over

John de Mol heeft Rik van de Westelaken persoonlijk overgehaald om de presentatie van de nieuwe SBS 6-kennisquiz 5 Golden Rings op zich te nemen. Dat vertelt de tv-ster vandaag in het AD. Van de Westelaken koos vorig jaar voor een overstap van de NOS naar Net5, maar duikt nu op bij zusterzender SBS 6. Een quiz was niet aan de orde toen hij de overstap maakte. “Als je dit vijf jaar geleden had gezegd, had ik je nooit geloofd. Dit was ook eigenlijk niet de bedoeling.

Een ander genre was Van de Westelakens drijfveer om de publieke omroep te verlaten. “De reden voor mijn overstap was een journalistiek reportageprogramma op Net 5. Toen kwam dit (en later ook Peking Express, red.) er nog bij. In een ideale volgorde had ik eerst dat reportageprogramma gedaan. Ach, het leven neemt soms onverwachte bochten.

Van de Westelaken twijfelde sterk over de quiz. “Ik had mijn twijfels. Ik zag mezelf absoluut niet op een showtrap staan. Het was John de Mol die me uitnodigde voor een gesprek en me overhaalde. Hij zocht een autoriteit die ook zichzelf kon zijn. ‘Dat kan die Rik wel.’ Het is een interessante leerschool. Een goede quiz lijkt misschien eenvoudig, maar is best ingewikkeld om te maken.

De Mol wil het format internationaal verkopen, dus is bij alle opnames betrokken. Of hij dat intimiderend vindt? “Ik vond het spannend. Hij zat veel in mijn oortje. ‘Pak onderweg dat en dat nog even op’ of ‘benadruk even hoeveel geld er op het spel staat’. Hij leerde me vooral spanning op te bouwen.”

Ik ken de verhalen over De Mol, maar het is echt een zeer sympathieke man. Die natuurlijk ook streng kan zijn. ‘Hints geven aan kandidaten…dat moet je maar niet meer doen Rik!‘”

Het AD-interview met Rik van de Westelaken kunt u lezen via Blendle.

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen