Erik Mouthaan niet naar slachtpartij: ‘Te weinig doden’

Geplaatst op Mon 09 Jan 2017 om 11:40

Erik Mouthaan rukt niet uit voor een slachtpartij als er minder dan tien doden vallen. Dat zijn er simpelweg te weinig. Dat zegt de Amerika-correspondent van RTL Nieuws in zijn column op internet. Slachtpartijen zijn in de Verenigde Staten dermate aan de orde van de dag, dat uitrukken naar het plaats delict alleen gebeurt bij de ergste incidenten. “Het is ergens te ziek voor woorden, maar als er een schietpartij in de VS is, begin ik pas op te letten als er meer dan drie doden vallen.”

Maar ook iets meer dan drie doden zijn er niet genoeg om uit te rukken. “Pas vanaf tien dodelijke slachtoffers overweeg ik naar de plek des onheils af te reizen. Dat zijn het soort bizarre afwegingen die je maakt in een land met elke dag een schietpartij waarbij meer dan vier mensen geraakt worden door kogels.

Mouthaan reisde vrijdag bijvoorbeeld niet van New York naar Florida om verslag te doen van de schietpartij op het vliegveld van Fort Lauderdale. Er vielen vijf doden. “En, hoe cru dat ook klinkt, dat is gewoon niet heel erg veel, ook al is elk dode er natuurlijk een te veel.”

In de nieuwswereld geldt: hoe verder iets van je publiek verwijderd is, hoe erger het moet zijn. Twee doden bij een schietpartij in Aalsmeer is nieuws. In België moeten het er al vier zijn. In de VS tien. In India, laten we zeggen, 50, in koelen bloede, vastgelegd op beeld, en dan zal het niet snel meer dan 40 seconden krijgen in de nieuwsbulletins.”

De column van Erik Mouthaan kunt u lezen op de website van RTL Nieuws.

Foto: RTL
7 Reacties op “Erik Mouthaan niet naar slachtpartij: ‘Te weinig doden’”


 1. Anonymous

  Moet van Galjaard en Van Dijk. Die willen alleen maar opschudding en sensatie, dus negen mensen afslachten is niet opwindend genoeg.

 2. anonymus

  sms Erik Mouth Uit naar 3030
  Wat een interessant doenerij, hij zoekt excuses om zijn gemiste inzet op Fort Lauderdale te verbloemen. Hij moet nieuws halen, de redactie bepaalt of t nieuws is. Deze afweging was een misser en hij helpt zelf de grenzen steeds meer te verleggen. Volgens mij is motief een belangrijker afweging dan aantal slachtoffers..

 3. gerdien

  Nee hoor, Anonymous @ 11:50: dat soort regels gelden ook in Nederland al sinds jaar en dag bij alle media, commerciëel of niet, geschreven of radio en tv, lokaal of landelijk. Het is niks nieuws, ik begrijp dan ook de aandacht hiervoor niet.

 4. Anonymous

  Heeft hij ook een maatstaf voor het aantal gewonden?

 5. Ans

  Hij heeft toch gewoon gelijk. Hoe erg het ook is, van een schietpartij in Irak of Afghanistan met 5 doden kijk je toch niet meer op.

 6. Coeus

  Nieuws is uitzonderingsverslaggeving. Je moet dan ook niet de illusie hebben dat je weet hoe de wereld in elkaar zit als je dagelijks het Nieuws kijkt.

 7. Wanda

  Het was ook niet interessant toen de dader beweerde geïnspireerd te zijn door ISIS?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.