Erik Mouthaan niet naar slachtpartij: ‘Te weinig doden’

Erik Mouthaan rukt niet uit voor een slachtpartij als er minder dan tien doden vallen. Dat zijn er simpelweg te weinig. Dat zegt de Amerika-correspondent van RTL Nieuws in zijn column op internet. Slachtpartijen zijn in de Verenigde Staten dermate aan de orde van de dag, dat uitrukken naar het plaats delict alleen gebeurt bij de ergste incidenten. “Het is ergens te ziek voor woorden, maar als er een schietpartij in de VS is, begin ik pas op te letten als er meer dan drie doden vallen.”

Maar ook iets meer dan drie doden zijn er niet genoeg om uit te rukken. “Pas vanaf tien dodelijke slachtoffers overweeg ik naar de plek des onheils af te reizen. Dat zijn het soort bizarre afwegingen die je maakt in een land met elke dag een schietpartij waarbij meer dan vier mensen geraakt worden door kogels.

Mouthaan reisde vrijdag bijvoorbeeld niet van New York naar Florida om verslag te doen van de schietpartij op het vliegveld van Fort Lauderdale. Er vielen vijf doden. “En, hoe cru dat ook klinkt, dat is gewoon niet heel erg veel, ook al is elk dode er natuurlijk een te veel.”

In de nieuwswereld geldt: hoe verder iets van je publiek verwijderd is, hoe erger het moet zijn. Twee doden bij een schietpartij in Aalsmeer is nieuws. In België moeten het er al vier zijn. In de VS tien. In India, laten we zeggen, 50, in koelen bloede, vastgelegd op beeld, en dan zal het niet snel meer dan 40 seconden krijgen in de nieuwsbulletins.”

De column van Erik Mouthaan kunt u lezen op de website van RTL Nieuws.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen