Zembla waarschuwt voor ooglaseren: 453.000 kijkers

De ooglaserklinieken in ons land zullen er niet blij mee zijn: de veertig minuten durende anti-reclame voor ooglaseren in het programma Zembla trok woensdagavond een flinke 453.000 kijkers (7 procent) naar NPO 2. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Zembla toonde aan dat de gevolgen van een ooglaserbehandeling, die men vaak ondergaat om van contactlenzen af te komen, desastreus kunnen zijn. Met verborgen camera werd duidelijk dat de voorlichting niet in orde is.

Zembla sprak in Nederland twee mensen die ernstige zenuwpijn kregen. In Miami bezocht Zembla oogarts Edward Boshnick die vanuit de hele wereld patiënten behandelt die kampen met ernstige pijnklachten na een ooglaserbehandeling.

David Borsook, een gerenommeerd pijnexpert verbonden aan Harvard University, zei in Zembla: “Als het gaat om pijn als gevolg van Lasik, zien we een scenario dat vergelijkbaar is met andere vormen van chirurgie, waarbij een kans van 5 tot 30 procent bestaat dat patiënten zenuwpijn ontwikkelen. Ik zou het zelf niet laten doen en ik zou het mijn familieleden ook niet aanraden. De kennis die ik heb, maakt me er bang voor.”

De ooglaserklinieken zijn niet blij met Zembla. Een secretaris van het Nederlands Gezelschap voor Refractiechirurgie reageerde in de uitzending al zwaar geërgerd.

Het NGRC verwijst naar een reviewstudie die zegt dat het voornaamste bij-effect droge ogen is en dat slechts 0,18 procent van de patiënten daar last van krijgt. Die studie verscheen echter in een blad dat is gesponsord door Optical Express, de grootste laserkliniek van het Verenigd Koninkrijk.

Er bestaat geen landelijke database waarin complicaties van ooglaserbehandelingen worden bijgehouden. Hoewel de toenmalige voorzitter van het NGRC al in 2008 in het andere VARA-programma Kassa zei dat eraan gewerkt wordt, is die landelijke database er anno 2016 nog steeds niet.

Tv-recensent Ron Vergouwen van Radio 1 heeft de uitzending ook gekeken en besluit voorlopig niet te laseren: “Soms denk ik erover m’n ogen te laten laseren. Na dit soort programma’s stel ik het altijd maar weer uit…

Zie ook de Zembla-site: ‘Ooglaserklinieken waarschuwen niet voor ernstige zenuwpijn’.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen