Shula Rijxman vraagt opnieuw om 50 miljoen euro

Shula Rijxman, de nieuwe grote baas van de NPO, herhaalt haar verzoek om 50 miljoen euro extra. De tijd is rijp om de bezuinigingen deels terug te draaien. Dat zegt ze in reactie op de Rijksbegroting van OCW die vandaag bekend is gemaakt op Prinsjesdag. Tijdens haar eerste speech als de nieuwe NPO-baas vroeg Rijxman vorige maand voor het eerst om 50 miljoen euro extra, maar die oproep werd niet met enthousiasme ontvangen in Den Haag. Toch probeert ze het nu weer.

Rijxman wijst erop dat in de Rijksbegroting aandacht is voor het belang van een sterke en brede publieke omroep. “Het mediabeleid streeft naar een onafhankelijk, gevarieerd en kwalitatief hoogwaardig media-aanbod dat toegankelijk is voor alle lagen van de bevolking“, is te lezen in de begroting.

Het aanbod voor Nederlanders is groot, het medialandschap steeds voller en gevarieerder. Het is de taak voor publiek bekostigde media om programma’s aan te bieden die een breed en divers publiek voorzien van informatie, cultuur en educatie.

Dat wil Rijxman graag blijven doen, maar liever wel met 50 miljoen euro extra per jaar. De NPO heeft na de bezuinigingsrondes van de afgelopen jaren bijna een kwart van zijn budget ingeleverd en moet nu rondkomen van 800 miljoen euro per jaar.

Rijxman: “Die broekriem hebben we dus stevig aangehaald. Heel wat gaatjes strakker gezet. Dat was nodig maar nu de broekriem in Nederland iets losser mag, is het tijd om weer fors te investeren in een sterke publieke omroep. De politieke steun is er maar het ontbreekt nu nog aan een financiële slagkracht om al die verschillende groepen in onze samenleving te kunnen blijven bedienen.

En die 50 miljoen euro is eigenlijk geen geld erbij maar geld dat de afgelopen jaren teveel is weggehaald bij de publieke omroep. Een reparatie die heel hard nodig is om als publieke omroep relevant te blijven in een mediawereld die zo sterk verandert. Een extra investering om blijvend te innoveren, een sterk en technisch verbeterd on demand platform te realiseren en het maken en aankopen van hoogwaardige programmacontent hiervoor.”

Lees ook:
NPO-baas Shula Rijxman wil 50 miljoen euro extra (25 augustus)
RTL en SBS halen uit naar NPO-baas Shula Rijxman (27 augustus)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen