AvroTros en NTR minder dominant op NPO 2

Steeds meer omroepen krijgen interesse in het maken van kunst- en cultuurprogramma’s op NPO 2. Dat zegt zenderbaas Gijs van Beuzekom op de website van de NPO. Van Beuzekom heeft zijn nieuwe kunst- en cultuurbeleid geïmplementeerd: er wordt niet langer enkel over kunst en cultuur gepraat, de kijker moet het vooral zelf gaan beleven. “Voor AvroTros en NTR is kunst en cultuur altijd al belangrijk geweest, maar nu krijgen ook andere omroepen interesse“, zegt hij.

Voor deze nieuwe ideeën is nu meer ruimte op NPO 2. Waar voorheen programma’s elke week vast in het schema stonden, bestaan de meeste programma’s nu uit maximaal acht afleveringen waarna weer een nieuwe serie begint.

Het nieuwe aanbod aan kunst- en cultuurprogramma’s is hierdoor groter en meer divers. Toch hebben ze volgens Van Beuzekom één ding gemeen: “Het zijn programma’s waar mensen bij kunnen wegdromen en van kunnen genieten. Ik hoop dat het uiteindelijk mensen de ogen opent, inspireert en stimuleert.

Het paradepaardje van NPO 2 is de vernieuwde donderdagavond waarop de kunst- en cultuurprogramma’s Het geheim van de meester (AVROTROS) en Volle zalen (AVROTROS) centraal staan.

Volgens Van Beuzekom sluiten deze programma’s perfect aan bij het credo van NPO 2: ‘Show, don’t tell’. Hij legt uit: “Deze programma’s leven doordat ze een kijkje achter de schermen geven. Ze laten zien hoe kunst tot stand komt: van podiumkunsten tot een schilderij. Dat is inspirerender en creatiever dan enkel over een schilderij of optreden praten.

Het AVROTROS-programma De pennen zijn geslepen, vanaf donderdag 20 oktober te zien, gaat nog een stapje verder. Hierin worden bekende Nederlanders omgeschoold tot thrillerschrijver. Tegelijkertijd loopt een schrijfwedstrijd op internet. Dit nodigt amateurschrijvers uit om met het programma mee te doen en te laten zien wat ze in hun mars hebben. “Dus geen boekbesprekingen meer, maar ontdekken hoe het is om zelf kunst te creëren.”

Door internet actiever in NPO 2-programma’s te integreren hoopt Van Beuzekom een groter publiek te trekken. “Kunst en cultuur moet voor iedereen zijn, niet alleen de elite.” Foto: AvroTros

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen