Hans van der Togt voelde zich vernederd door RTL 4

Foto: RVDAHans van der Togt voelde zich behoorlijk afgedankt door RTL 4 toen hij in 1999 de laan uit werd gestuurd. Dat vertelt de presentator dit weekend in het AD. Van der Togt presenteerde jarenlang met succes het Rad van Fortuin, totdat RTL 4 er opeens een wekelijks programma van maakte en het tegenover Studio Sport zette. “Rad van Fortuin stopte, werd mij verteld. En toen ik informeerde naar andere programma’s bij RTL 4 bleek er voor mij helemaal geen plaats meer te zijn. Ze wilden verjongen.

RTL 4 had iemand ingehuurd die moest bekijken wie boventallig was. Van der Togt was er één van. “De oude garde, Jos Brink, Ron Brandsteder, Henny Huisman. We kwamen één voor één op een zijspoor terecht.”

Het ontslaggesprek duurde tien minuten. Na jaren van bewezen dienst vond Van der Togt dat lastig te accepteren. “Nou ja, ik was dan misschien 51, maar zag er nog hartstikke goed uit en had genoeg energie. Ik had nog makkelijk zes jaar door gekund. Maar goed, het is commerciële televisie. Ik begreep het ergens wel.

Na dat gesprek liep het contract van Van der Togt nog even door. “Wat ik echt vernederend vond, is hoe ik mijn contract moest volmaken. Vijf maanden heb ik Call TV staan presenteren. Woordzoeker heette dat stomme spelletje. Elke dag om 12 uur ’s middags. Keek geen hond naar. Ik speelde bijna tien jaar lang eredivisie en ineens was ik teruggezet naar de amateurs.

Financiële zorgen had Van der Togt niet, omdat hij ooit voor 350.000 euro aan aandelen in Endemol had gekocht. “Toen drie jaar later Telefonica zich meldde met een gigantisch overnamebod ging mijn inleg acht keer over de kop. Door de crisis is dat bedrag later weer gehalveerd, maar van wat er over is, leef ik nu nog steeds.

Het AD-interview ‘Ik heb niemand om tegen te praten’ kunt u lezen via Blendle.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen