‘3FM is radiostation met racistische en seksistische dj’s’

Quinsy Gario, initiatiefnemer van de actie ‘Zwarte Piet is racisme’, ligt enorm in de clinch met dj’s van 3FM. Hij vindt dat de radiozender uitstraalt racistisch en seksistisch te zijn. Dat laat hij weten op Twitter. Het begon allemaal met een tweet van dj Mark van der Molen, die ’s nachts een radioshow maakt op 3FM. Met enorme verbazing nam hij kennis van subsidies die het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft verstrekt. Zo krijgt Anousha Nzume 24.800 euro voor een podcastserie.

Van der Molen vindt het belachelijk dat de belastingdraaier zo veel geld moet betalen voor een podcastserie over politiek, kunst, cultuur en pop-cultuur vanuit het standpunt van de gekleurde vrouw.

De dj richtte zich op Twitter direct tot Nzume: “Hey Anousha Nzume, ideetje voor die 25.000 euro voor je vrouwenpodcast! Hoofdtelefoons met uit 18-karaats goud geëtste vagina’s als oorschelpen.

Gario sprong daarop in de bres voor Nzume, die net als hem strijdt tegen Zwarte Piet. “Hoe kan deze misogynoire seksist nog een baan bij de NPO en 3FM hebben hierna?

Witte mannen

Van der Molen stelt dat zijn tweet helemaal niet seksistisch bedoeld was, maar dat het ‘absurdistische humor’ is. De tweet van Gario vindt hij daarom overdreven. “Hey Quins! Ouwe rammer!“, is aanvankelijk zijn enige reactie.

Die tweet wekt nóg meer ergernis op bij Gario. “Hoe witte mannen tekeer mogen gaan omdat de mensen die er wat van moeten zeggen het stilzwijgend goedkeuren. Niet alleen is Mark van der Molen bang dat Persinnovatie geld uit zijn portemonnee ‘steelt’ maar dat het ook nog naar een zwarte vrouw gaat…

Van der Molen heeft geen idee hoe Gario er iets racistisch van maakt: “Hahahaha wow. Nee Quins. Het gaat mij om 25.000 euro voor een podcast die nog niet bestaat. Lees heel m’n tijdlijn door, schat. Ik heb alle projecten benoemd. Heeft niks met seksisme of discriminatie te maken. Subsidie is het punt niet. 25.000 voor een PODCAST is het punt. Iets waar je letterlijk 2 microfoons en een pc voor nodig hebt.

Gario vindt de podcastserie wél zo veel geld waard. Hij kaatst terug: “Laten we liever Giel Beelen 3 ton geven om racistische grappen te maken in de ochtend…

3FM-Frank bemoeit zich ermee

Dan komt Frank van der Lende, de middag-dj van 3FM, om de hoek kijken. “Zo hé. Dat escaleert snel allemaal. Ben je ff een radioprogramma aan het maken. Krijg je dit“, aldus de dj, die Gario een ‘gekkie’ noemt.

Daarop krijgt Van der Lende van Gario te horen dat hij zich er niet mee moet bemoeien. “Nee Frank, dit draait niet om jou maar je misogynoire collega. Voor hem in de bres springen is collegiaal maar fout. Je geeft iemand die een zwarte vrouwelijke radiomaker seksistisch aanvalt rugdekking.

Gario besluit iedereen bij 3FM over één kam te scheren: “Ik denk dat de gehele bedrijfscultuur daar bij 3FM en AvroTros niet al te fris is als dit soort gasten er rondlopen.

Homofoob

Dan bedenkt Gario zich ineens dat Van der Molen ook nog eens een homofoob is: “Ik werd net gewezen op de manier waarop die Mark van 3FM mij ‘schat’ noemde. En ik besef dat hij dat deed omdat hij dacht dat ik homo ben. Een van de meest fascinerende ontwikkelingen rondom de agressie tegen mij is dat het ook veelvuldig homofobisch is.

Juist nu tijdens de Euro Pride toont dus een gezicht van AvroTros en 3FM, een gesubsidieerde omroep en radiozender, zijn ware aard. Ik vraag me ook altijd af waarom AvroTros collega’s als Cornald Maas niks over het racisme en seksisme van zijn collega’s zegt.

3FM-Michiel gooit olie op vuur

Het hek gaat helemaal van de dam als 3FM-dj Michiel Veenstra een GIF-je twittert met de tekst: “Is hier nog ergens een naar racisme riekende tweet? Hier anders? Hier misschien?

On-ge-loof-lijk, vindt Gario het. “De bedrijfscultuur van 3FM vol in beeld… Het meest bijzondere aan de tweet van Michiel Veenstra is dat hij voor de enige omroep met een diversiteitsbeleid werkt: NTR.

Veenstra geeft aan dat hij zich eraan ergert dat sommigen overal het racisme-label op plakken. “Eén opmerking over een grote subsidie aan een podcast en ineens is heel de zender racistisch? Knap.

3FM: racistisch en seksistisch

Als Gario de vrouwelijke dj’s van 3FM oproept om zich over de kwestie uit te spreken, reageert Roosmarijn Reijmer dat de kwestie slechts intern wordt besproken bij de radiozender.

Onhandig, vindt Gario dat: “Wat doet dit met het beeld van zwarte meisjes die de radiowereld in willen en dan zo’n Mark tekeer zien gaan zonder tegenspraak, Roosmarijn? Het beeld dat herhaaldelijk naar buiten komt is van een gesubsidieerde radiostation met racistische en seksistische DJ’s.

En zo lang 3FM naar buiten doet alsof er niks aan de hand is krijgen anderen het idee dat wat Mark deed door de beugel kan.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen