‘Media willen dat Jesse Klaver op muil gaat’

GroenLinks-leider Jesse Klaver wordt alleen maar opgehemeld in de media, zodat er bij een misser groots kan worden uitgepakt met zijn val. Dat stelt Jeroen Smit, onderzoeksjournalist en Hoogleraar Journalistiek in Groningen, op Radio 1. Smit denkt dat Klaver moet oppassen. “Je ruikt de opwinding in de media om hem straks op kniehoogte af te kunnen zagen. Zo werkt het in de media: hoe groter je wordt neergezet, hoe kleiner de fout hoeft te zijn om onderuit gehaald te worden. Dat risico loopt hij echt.

Klaver schopt het in één jaar van ‘snotneus’ tot ‘de Nederlandse Obama‘. “Dat is wat media doen. Media vinden dat fantastisch. ‘Zie die opgestroopte mouwen, dat deed Obama ook!’ Als dat je overkomt, dan moet je denk ik enorm op je hoede zijn. Media tillen iemand dan op om gelezen te worden en gekocht te worden.”

De vergelijking met Obama is erg overdreven, vindt Smit. “Media denken altijd in groot, groter, grootst. Grootst verkoopt het best, dus je zet dingen altijd groot neer en als het even kan nog groter. Het is een mediagenieke figuur die goed uit zijn woorden komt en er goed uitziet, dus dat is een mooi beeld.”

De media moeten zich eens richten op de inhoud in plaats van op het plaatje, zegt hij. “Er mag ook best wat meer aandacht zijn voor de inhoudelijke standpunten van Jesse Klaver zijn. Wat roept hij nou eigenlijk? Kan dat überhaupt?

GroenLinks is een linkse partij die zich inzet voor een groene samenleving.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen