Tijs van den Brink: ‘Moslims, ga bij jezelf te rade’

EO-presentator Tijs van den Brink is ‘niet enthousiast’ over de islam. Dat zegt de presentator in zijn column in EO Visie. Van den Brink vindt dat geweld en terreur onlosmakelijk verbonden zijn aan de islam. “Ik hoor bij de mensen die vinden dat de islam een groot probleem heeft: er zijn de laatste jaren zoveel aanslagen gepleegd in naam van de islam, dat moslims serieus bij zichzelf te rade moeten gaan wat de relatie is tussen hun geloof en de verschrikkelijke moordpartijen.”

Binnen de islam vormt het salafisme een van de meest problematische stromingen, aldus Van den Brink. “Een deel van de salafisten (de jihadi-salafisten) keurt het gebruik van geweld openlijk goed.”

Het is volgens hem belangrijk dat politie en justitie daar bovenop zitten, maar een verbod, waar de Tweede Kamer nu onderzoek naar laat doen, vindt hij geen goed idee. “Er zitten ook organisaties bij die weliswaar ideeën hebben die ver verwijderd zijn van de heersende ideeën in ons land, maar gewelddadig zijn ze lang niet altijd.”

Daarom past zeker voor christelijke partijen grote terughoudend. Ook sommige christenen (en christelijke organisaties) hebben ideeën die ver afstaan van de publieke opinie.”

Als wij die vrijheid willen behouden, moet je salafisten die vrijheid ook gunnen. Zodra ze de wet overtreden, moet je ingrijpen.”

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen