Karin Bloemen dient Sander Dekker van repliek

Foto: EO

Karin Bloemen maakte het staatssecretaris Sander Dekker (Media) zondagochtend niet makkelijk in de talkshow WNL Op Zondag. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Bloemen had behoorlijk wat kritiek op Dekkers plan voor een amusementsloze Publieke Omroep. “De lach is heel belangrijk in ons maatschappelijke en sociale leven. Mensen kunnen nu thuis van het belastinggeld eindelijk eens ontspannen en het gevoel hebben verwend te worden door het belastinggeld.

Amusement hoort bij een publieke omroep, vindt Bloemen. “Je dwingt al het talent naar de commerciële omroep te gaan. Met mijn talent kan ik dus in de toekomst alleen nog maar terecht bij de commerciëlen. Je dwingt mij me te conformeren aan een commerciële omroep. Dat vind ik best wel heftig.”

Ook de cabaretwereld staat volgens Bloemen onder druk door de plannen. “Jonge, beginnen cabaretiers krijgen een podium bij de VARA en de kans om hun talenten te etaleren. Dat is niet per se altijd educatief, maar voor hun vaak de enige plek om überhaupt een publiek aan te spreken. Dat wordt onmogelijk als dit soort dingen gebeuren. De commerciëlen vinden dat gewoon niet interessant genoeg.”

Bij de commerciëlen kan ik sommige grappen niet maken. Dan zeggen ze: ‘Nee, dat gaan we niet doen, dat is een beetje tegen het zere been.’ Dat zou best een gevaar kunnen zijn. De vrijheid van meningsuiting zit bijna vast aan of je bij de TROS, de VPRO of bij RTL 4 zit. Daar moet je wel voor oppassen.”

Dekker gaf aan dat hij het vooral gemunt heeft op programma’s als Animal Crackers en Bananasplit. Ali B en de Muziekkaravaan en Maestro vindt hij wel geschikte programma’s.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen