Utopia in elk geval drie maanden op tv

Geplaatst op Fri 03 Jan 2014 om 11:31

Foto: RTLHet prestigeproject Utopia van SBS 6 krijgt in elk geval drie maanden de kans om zich te bewijzen. Dat zegt producent en mede-eigenaar van SBS John de Mol vandaag in het AD. Utopia begint maandag om half acht. “Utopia moet minimaal 10 procent marktaandeel halen, anders is het volleidg mislukt. We geven het programma sowieso drie maanden de kans. Als het begint met 1,5 miljoen kijkers en daarvan blijven er 800.000 over, dan ben ik heel tevreden“, aldus De Mol.

Het slagen van Utopia is belangrijk voor SBS 6, maar het moet niet worden overdreven, stelt de mediatycoon. “Ik ontkracht de stelling dat als dit niet lukt, SBS wel kan sluiten. Dit is een van de vele pogingen van SBS om stapje voor stapje beter te worden in de vooravond.

De Mol geeft niet op met het noodlijdende SBS 6. “Op prime time doen we het niet eens zo slecht. Het blijft een kwestie van geduld. Misschien komt het succes straks uit totaal onverwachte hoek. Wie had ooit gedacht dat het bakken van een cake een hit zou worden.

Toch denkt De Mol er niet lichtzinnig over. “Kijk, ik zou er wel even enorm de pest in hebben Maar je moet het ook niet overschatten, het is maar een halfuurtje tv per dag.
58 Reacties op “Utopia in elk geval drie maanden op tv”


 1. Anja

  Oei , als er tenslotte maar 800:000 overblijven ? . Lijkt me erg veel meneer de Mol.

 2. T.E.D.

  10% in de doelgroep is al met 350/500 duizend kijkers te bereiken. De Gouden Kooi ging daar ook met gemak over heen!

 3. Wwzapper

  Er wordt nu al teveel aan het zogenaamde ‘minimalistische’ concept gemorreld, en er lijkt weinig over gepraat te worden. Een flop hangt zichtbaar in de lucht. :{

 4. Anonymous

  Talpa investeert vele miljoenen in Utopia dus als het een flop wordt gaat het ome John heeeeeeel veel pijn doen en gaat hij nog zuurder kijken.

 5. T.E.D.

  @ Wwzapper

  Voor dit genre is altijd nog publiek geweest. 10% in 20-49 gaan ze gemakkelijk halen, zeker de eerste we(e)k(en). Daarna moet het zich gaan bewijzen.

 6. Niels777

  Ik denk dat Gouden Kooi 2.0 beter was geweest, dit lijkt me best saai

 7. andre

  Als je een beetje op internet kijkt zie je dat het enige hoogtepunt tot nu toe een bad is geweest waar ze vuur onder gemaakt hebben. Daarvoor hebben ze 106 camera’s nodig. Het is nog maar de vraag of dit gaat aanslaan.

 8. Sven L.

  10% marktaandeel.. bedoelt hij bij 20/49 of in overall ? Lijkt me haast onmogelijk namelijk dan.

 9. J

  Het is denk ik kapot gehyped. En ze hebben zware concurrentie; dwdd met 1.2/1.4 milj, RTL Nieuws 1.2/1.7 milj = samen zo’n 48/52% marktaandeel. Het wordt erg lastig voor sbs.

 10. J

  Bovendien komt RTL nieuws met een nieuw decor, dit trekt nieuwe kijkers. Dat zag je ook bij de NOS. Mogelijk stappen meer mensen dus over van nos naar rtl nieuws, wat betekent dat SBS minder kijkers overhoudt. De huidige tv programma’s zijn zo ontzettend gevestigd bij de kijker, dat je daar als kleintje maar moeilijk tussenkomt.

 11. Ilse

  Ik ben heel benieuwd met dat tijdslot. Tegenover DWDD en RTL nieuws., ik denk niet dat het zo gaat werken en en had een ander tijdslot gekozen. Maar je weet het niet. We zullen zien…

 12. J

  Je kan beter om 20:00u zitten; er zijn veel mensen due geen behoefte hebben aan een soap, maar ook niet aan het journaal want die hebben bv al een ander bulletin gezien.die groep (+- 700.000/800.000 kijkers) kijkt dan naar utopia.

 13. Rob

  Ik twijfel of het aanslaat. Het concept is denk ik ‘te ingewikkeld’ voor de gemiddelde tv-kijker. Ze moeten geld verdienen door te bouwen, onderhandelen etc. De Tv-kijker moet nadenken en dat moet je niet doen. Altijd zo simpel mogelijk houden.

 14. Ard

  Ik snap het hele concept niet goed, is het nu al bezig? De app werkt in ieder geval niet op Nexus7 streams zijn telang en laden niet. En wanneer begint nu de tv uitzending?

 15. rob

  ik vind dat hij zich zelf wat indekt nu!!.maar een half uurtje tv.,1 van de vele nieuwe dingen in de vooravond….als je zo veel geld uitgeeft aan een programma en je zender niet lekker loopt en je hoopt dat dit een tv hit word net zo big brother en the voice. 1e aflevering vast hoog denk dat sbs daarna blij mag met 600 duizend kijkers.

 16. Jaap

  Ik betwijfel of die week overlap niet cruciaal is. Als het programma maandag begint, zitten de inwoners er al een week. Dit kunnen ze op tv natuurlijk inhalen, maar mij lijkt dat het allemaal gelijk moet lopen. Anders kijkt niemand naar de tv omdat ze het een week eerder al hebben gezien op internet.

 17. error 404

  Ik denk dat de kans groot is dat het aantal kijkers na een goede start al snel zakt naar zo rond de 400.000 of lager, ongeveer even veel als The Biggest Loser.

  @Ard: verbaast me niets dat je het concept niet snapt, je ziet zelfs niet in het bericht van MC staan dat het programma vanaf maandag om half acht van start gaat.

  @Jaap: je moet natuurlijk wel de hele dag de tijd hebben om alles op de streams te kunnen zien wat er in een half uurtje per dag samengevat op de buis komt.

 18. Marc

  Ik denk dat er voorzichtig ingezet moet worden met de cijfers. Ik denk dat het gemiddeld 300/400.000 gemiddeld gaat scoren door de weeks. Ook afgaand op de kijkcijfers die er nu op het tijdslot worden gehaald. Maar de start op maandag (van een uur) zal wellicht beter scoren.

 19. Marc

  Overigens is 3 maanden de tijd misschien wel wat te kort. Ik verwacht een lastige aanlooptijd.

 20. Anonymous

  Het krijgt gewoon rond de 300.000 kijkers dus Arjan en 299.999 andere breinloze idioten die altijd SBS kijken.

 21. Daan

  Het concept op papier is echt zeer goed bedacht. Mensen vanuit niets (nauwelijks iets) een compleet nieuwe samenleving laten opbouwen, inclusief wetten en andere leefregels. Dit zal leiden, bij een sterk mondig deelnemersveld, tot onenigheid en clashes, welke dan met zelf te benoemen regels te dien te worden opgelost. Prachtig sociaal experiment.
  Toch betwijfel ik of dit echter spannende of boeiende tv oplevert. Het zal in de praktijk toch hangen en praten worden om iets van de grond te krijgen. Dit zal gauw saai kunnen worden. In soortgelijke programma’s als Big Brother werden hierdoor spellen en opdrachten verzonnen om activiteit te veroorzaken. Zonder dit element kan het best traag worden.
  Maar we gaan het zien.

 22. Bor de Wolf

  Een kansloze missie.
  Dadelijk moet Henny Huisman SBS nog gaan redden van de ondergang.

 23. Fok

  ‘Regelloos’ Utopia bomvol regeltjes
  Showbiz • Televisie • Geplaatst door Danny Roodbol dm op 02-01-2014 @ 20:32
  print

  Het nieuwe realityprogramma van John de Mol, Utopia, dat op oudejaarsdag van start is gegaan blijkt vooralsnog niet aan de beloftes te voldoen. Het ‘experiment’ waarbij 15 deelnemers moeten zien te overleven en een nieuwe samenleving moeten opbouwen lijkt verre van een experiment te zijn.

  De kandidaten zijn – zoals bij alle realityshows sinds Big Brother – vooral mensen die een carrière in de showbiz ambiëren, aangevuld met mensen die op deze wijze hopen hun eigen bedrijfje een boost te geven.

  Daarnaast zou volgens de Mol het programma vrij zijn van wetten en regels, maar amper 2 dagen na de start blijkt al dat er op diverse plekken niet gerookt mag worden, er geen mutsen of petten gedragen mogen worden, er niet over de castingprocedure mag worden gesproken, er niet met briefjes mag worden gecommuniceerd en het vuurtje alleen op een aangewezen plek mag worden gestookt.

  Daarnaast valt het survivalprincipe vooralsnog ook nogal tegen. Zo is er voldoende proviand, kunnen de kandidaten gewoon mensen uitnodigen die tegen betaling een rondleiding op het terrein krijgen en zodoende uiteindelijk alle luxe vergaren die ze willen. Zo worden er inmiddels bedden besteld en komt er elektriciteit en gas. Het survivalidee ligt daarmee na twee dagen al ver achter ons.

  Ook is de verguisde streamlock er weer. Een streamlock vindt plaats zodra er iets interessants gebeurt, en voorkomt dat de kijkers dit op de live internetstreams kunnen bekijken.

  Utopia is momenteel alleen nog te volgen via livestreams. Vanaf 6 januari is er een dagelijks programma op campingzender SBS6. Meepraten over Utopia kan uiteraard op ons Utopiaforum.

 24. Marc

  Alles zal ook vallen of staan met de montage. Bij Secret Story was dat soms hopeloos. Maar bij DGK soms briljant en werd het gewoon echt een RLS met verhaallijnen. Maar aangezien Utopia van de makers, en 1 deelnemer (Huub) is, ben ik hoopvol gestemd maar met enige reserve aangezien het wel op een kwakkelend SBS staat.

 25. Anonymous

  Het programma is misschien best leuk en goed gemaakt maar het staat te alleen in de vooravond programmering van SBS6. De programma’s volgen elkaar niet goed op. De Utopia kijker is niet de zelfde kijker als die van Hart van Nederland. Kijkers van beide programma’s zijn ook weer niet de kijkers van Dokters en Rommel of rijkdom. Het ligt niet aan de programma’s op zich maar aan de juiste mix van programma’s. De kijker zapt natuurlijk altijd maar dat moet altijd de keuze van de kijker blijven en niet van de zender. Dat is bij SBS vrijwel elke dag meerdere keren het geval. De kijker weet niet wat hij nou moet verwachten van de SBS6 omdat de menukaart telkens wijzigt.

  Allereerst moeten Show vandaag en Hart van Nederland in elkaar over lopen. In dat op zicht kan het ook geen kwaad om met Show Vandaag nog een half uur eerder te beginnen. De kijker die dan al thuis is komt dan alvast een beetje in met lichte informatie en afwisselende onderwerpen. Begint ondertussen alvast aan het eten. Hangt even een wasje op. Een programma dat een beetje als achtergrond kan dienen. Als het de tijd krijgt zullen de cijfers wel iets omhoog gaan maar toren hoog zullen ze nooit worden. Dat moet (en is) de ambitie niet zijn. Dan om 18.00u Hart van Nederland. Ja recht tegenover de andere nieuws programma’s. De gemiddelde Nederlandse kijker wil om 18.00u geïnformeerd worden. En niet om 19.00u Dan heeft de kijker het belangrijkste nieuws (uit Nederland ook) al op een andere zender gehoord. 19.00u Hart van Nederland is mosterd na de maaltijd. Een update van Hart van Nederland wat later in de vooravond kan geen kwaad.

  Het is eigenlijk best erg om te ontdekken dat de echte SBS6 programma’s bij concurrent RTL5 zitten. Flodder, Tattoo stories, Even krap bij kas, 112 Ooggetuige/Noodoproep zouden perfect bij SBS6 passen. Daarmee had de vooravond van SBS6 gestaan als een huis.

  Ook wat betreft de rest van de programma’s van RTL5 kan SBS6 nog veel leren. Roy Donders, Barbie, Expeditie Robinson, Plaats delict Sporen naar de dader, Het Zal me een rotzorg zijn en ook wel So you think you can dance. Deze hadden ook prima bij SBS6 gepast.

  Als RTL slim is dan kunnen ze RTL5 nog wat volkser maken met eerder genoemde programma’s en misschien ook met een nieuwsvoorziening. Verhuizing van Editie NL naar de zender misschien. In dat geval kan RTL8 de jongerenzender met een vrouwelijk of comedy tintje worden.

 26. wim

  1.5 miljoen mensen ???
  Dat geloof je toch zelf ook niet !

 27. insider

  Patty Brard twitterde vanochtend jubelend over de hoge kijkcijfers van Show Vandaag en Show Laat. Die waren inderdaad extreem hoog. Helaas zullen ze weer genadeloos inzakken als Nederland 1 en RTL4 beginnen in de vroege en late avond. Hoge kijkcijfers van SBS6 zijn doorgaans eerder ondanks dan dankzij hun programmering. Ze gaan het nog moeilijk krijgen. Utopia moet de hit van SBS6 gaan worden. Als dit niets wordt (en die kans is > 50%) gooit De Mol de knuppel in het hoenderhok en stapt hij uit SBS6. Let maar op.

 28. Marc

  @insider: hij zegt zelf van niet, dus.

 29. J

  The biggest loser deed het redelijk om acht uur met zo’n 4/5 honderdduizend kijkers. Als je utopia om 8 uur zet ben je dus bijna gegarandeerd van die cijfers.

 30. insider

  PS de nieuwe Sanoma-topman De Mönnink is deze week begonnen. Hij schijnt nogal een harde te zijn, die zich kan meten met De Mol. Benieuwd wanneer de onder curatelestelling of zelfs het vertrek van Remko van Westerloo bekend wordt gemaakt…

 31. Laus

  Uiteraard worden er later activiteiten bij verzonnen a la ‘Het Blok’.
  Voorbeeld: Zorg dat je binnen twee weken een badkamer af hebt.

  Qua kijkcijfers moet het toch wel lukken om 500.000 kijkers te halen.
  Ervoor zit Shownieuws vroeg, wat nu rond de 400.000 kijkers haalt.
  Een redelijke (voor sbs-begrippen) lead in.

  Jammer dat ze na Utopia een redelijk ‘zwak’ programma hebben staan.
  Had daar een soort ‘Deal or no deal’ met Beau of Eddy Zoë neer gezet.
  Dan neem je de kijkers beter mee naar primetime!

 32. insider

  @marc: De Mol zal het t.z.t. doen voorkomen of hij aan alle kanten werd tegengewerkt en met handen en voeten gebonden was aan Sanoma. Het is nooit zijn schuld – de kenners weten dat ;-) Maar wat heeft hij de laatste jaren bij SBS nou laten zien? De weinige successen kwamen van externe producenten als Eyeworks.

 33. Pascal

  Het programma is toch door de Mol c.s. geplugd als een dagelijkse uitzending welke een jaar lang zal worden uitgezonden? Nog voor de eerste uitzending heeft plaats gevonden, nu al zeggen dat je het ” minstens ” 1 kwartaal in de lucht blijft, zegt mij dat de positieve verwachtingen al met 75% zijn gedaald.

 34. Pascal

  Het programma is toch door de Mol c.s. geplugd als een dagelijkse uitzending welke een jaar lang zal worden uitgezonden? Nog voor de eerste uitzending heeft plaats gevonden, nu al zeggen dat het ” minstens ” 1 kwartaal in de lucht blijft, zegt mij dat de positieve verwachtingen al met 75% zijn gedaald.

 35. Anonymous

  @ Laus Ze hadden na Utopia Show me the money of Deal or no deal kunnen zetten inderdaad, Dat had (en kan nog steeds) met Utopia een goede combi vormen.

  @ Insider De meeste programma’s van de Mol op SBS6 zijn tot nu toe inderdaad aan de slappe kant. Voortbordurend op programma’s die op andere zenders al te zien zijn maar dan een mindere opzet of invalshoek. Je zou toch zeggen dat een bedrijf als Talpa wel met originelere dingen kan komen.

 36. Marc

  @J: alleen de eerste aflevering, op maandag duurt tot 20.30 uur. Daarna gewoon tussen 19.30 en 20.00 uur, waarvan er uiteindelijk met reclame 20 minuten uitzending van over blijft.

 37. k:Alex

  Als je die stream ziet zie je dat de kandidaten niks anders doen dan over elkaar zeuren en ze zoveel eten mee naar binnen hebben genomen dat er voorlopig nog niks gaat gebeuren.

 38. Anonymous

  Deal or no deal is al geweest mensen stop erover.

  Straks gaan mensen weer huilen over Lotte.

 39. Anonymous

  @ 13.23 Het hoeft ook niet terug. Dat zeg ik helemaal niet maar een soort gelijke show naast Utopia zou het geheel wel versterken. Dat doen Dokters, Hart van Nederland en Rommel of rijkdom niet. Alle 4 totaal verkeerd geprogrammeerd en totaal andere programma’s en kijkers. Het is alsof je in een restaurant pasta, kreeft, stampot en sushi serveert.

 40. DD

  En het komt om half 8? En dan verwachten dat je 1.6 milj. kijkers krijgt? HAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH!!!!!

 41. Jaap

  Opdrachten zullen er niet in komen. Er is een andere manier gezocht om enigszins te kunnen sturen binnen de club.
  Het is nu al mogelijk om via de Utopia website ‘zakelijke voorstellen’ in te dienen voor de bewoners. Deze kunnen de programmamakers natuurlijk zelf selecteren, of beter nog, zelf bedenken. Zo geef je de bewoners indirect diverse opdrachten.

 42. Nou nou

  Wordt helemaal niets. Kijkcijfers zullen zeker in februari drastisch dalen tijdens de Olympische Winterspelen. Bovendien DWDD en RTL-nieuws die hier tegenover staan. Dus wederom een flop voor De Mol. Inderdaad, een cake bakken schijnt interessanter te zijn. Iets waar ik ook niet naar kijk trouwens.

 43. Mike

  Ik kijk nu al enkele dagen de stream, maar er zijn al zoveel regels veranderd!!

  – Ze mochten een kist gaan vullen vol spullen, Erg jammer want dat maakte het aan het begin erg makkelijk

  – Ze hebben 10.000 euro aan startgeld! Veeeeel te veel als je het mij vraag, Zo hebben ze voorlopig genoeg geld om voldoende te doen.

  Tevens zie ik alweer veel Gouden Kooi praktijken de ronde doen in Utopia, Mensen worden veel naar de ”Zenderkamer” geroepen om legubere redenen. Niet alleen om zenders te wisselen!!!

  De betrefte streamlock nog niet veel gezien. Wel dat ze opeens naar iets heel anders niet boeiends switchen.

  Ook de besturing van de camera’s doet de regie naar mijn weten niet oke, Draaien doen ze niet en schakelen van camera’s doen ze verschrikkelijk laat!!!

  Het concept van het programma vind ik wel leuk, Maar ik durft geen voorspelling te doen qua kijkcijfers.

 44. Marc

  Tis nu al mislukt. Alleen water en elektra, en beesten. Verder zoeken ze het maar uit.

 45. Paddy

  In het begin vond ik het helemaal niks. Daarna ben ik bijgedraaid en was toch wel benieuwd. Maar toen ik gisteren het live probeerde te volgen op hun site was het zo gigantisch saai! Er gebeurt helemaal niks, het hele programma wordt vanuit de regiekamer bepaald. Haast niks is spontaan, en ik heb gewoon geen zin om weer 10 van die totale nietsnutten in mijn leven toe te laten…

 46. error 404

  Ik zat net even naar de stream te kijken. Ze waren aan het brainstormen over boodschappen: pannenkoekenmix, macaronimix, haargel, gezichtscrèmes …. LMFAO

 47. Kees

  Het hele programma slaat echt nergens meer op! Overleven? Hahaha, verre van! Ze hebben iets van 10.000 euro ter beschikking, super veel eten en kunnen gewoon allemaal mensen rondleidingen geven op het terrein en geld verdienden. Het is echt bizar hoe misleid iedereen is met dit programma. Het wordt compleet dood geregisseerd en de deelnemers zijn om te huilen. Alles behalve survival experts, het zijn gewoon mensen die erg graag aandacht willen en BN’er willen worden. Nee, ik had gehoopt op een goed programma, maar ik vrees het ergste voor SBS en John de Mol

 48. Flippo

  Vrees ook dat dit een flop wordt. Het is weer te “ingewikkeld”, net als The Winner Is.

 49. Ben

  Sowieso hadden ze die loods nooit moeten bouwen. Had ze maar geld laten verdienen voor planken en spijkers. Dat was pas interessant geweest. Plus die 10.000 euro is ook echt belachelijk en die rondleidingen…

  Sjaak afhaak….

 50. Anonymous

  Ok, eerst minder zendtijd, nu drie maanden trial. Misschien kunnen ze beter een laptop aanschaffen om online te solliciteren want voor de lente staan ze buiten.

 51. Anonymous

  Gouden Kooi was veel leuker dan dit om te volgen

 52. BRAAK

  Iedere keer als meneer de Mol een project op het vuur heeft staan is hij in ieder praatprogramma te zien als een marktkoopman die met goedkope troep leurt. Heel triest, hij lijkt wel een politicus die zich tijdens de verkiezingscampagne op straat laat zien en kinderkopjes aait, maar als hij eenmaal in het pluge zit niets meer van zich laat horen.

 53. Rick

  Utopia = Waterloo SBS. Nederland zit hier niet op te wachten….

 54. groenteman

  De Mol verkoopt knollen voor citroenen , en als het dus straks niet loopt komen er allemaal bekende b-c Nederlanders op bezoek om de boel te redden.Wat een drama.

 55. Demanto

  Concept is wel leuk bedacht, maar er zitten weer van die types in die ook al aan talloze andere programma’s hebben meegedaan, en al eerder op tv zijn geweest. En die kluis is een fout, ze beginnen met 10k startgeld. Het wordt pas leuk als het geld op is, en ze niks verdienen, en geen eten meer hebben ;) En ruzies krijgen

 56. Demanto

  En hoezo geen regels en wetten? Ze hadden het gister op de stream over Expeditie Robinson, werd gelijk afgekapt vanuit de regie, mochten ze niet over praten????

 57. bmw

  rienk de zwerver lijkt op Bart Boonstra

 58. rockyboy

  Waar staat Utopia ….???
  Voor eventueel een rondleiding !!!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.