Kijkcijfer Holloway-uitzending is record

Geplaatst op Mon 04 Feb 2008 om 12:04

Het zondag door Peter R. de Vries behaalde kijkcijfer van 7.029.000 kijkers is een record voor een niet-sportuitzen- ding. Dat becijferde directeur Bas de Vos van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag voor het ANP. “Bovendien is het een van de meest bekeken televisie- programma’s sinds de introductie van commerciële televisie in 1989“, vult hij aan. “De tijd dat niet-sportprogramma’s zulke hoge kijkcijfers haalden als deze zondag de show van De Vries, ligt al even achter ons.

In zijn misdaadprogramma besteedde De Vries zondag uitgebreid aandacht aan de vermissingszaak van Natalee Holloway, die in mei 2005 op Aruba verdween. Al dagen voor de uitzending was er veel aandacht voor, wat het kijkcijfer tot grote hoogte opstuwde. Dergelijke scores worden alleen door sportprogramma’s behaald. Zo is het best bekeken tv-programma ooit de Elfstedentocht van 1986 (8,4 miljoen kijkers).

De Vos geeft aan dat over dat best bekeken programma discussie kan bestaan omdat tijdens eindtoernooien voetbal (EK en WK) de NOS aanvullend onderzoek doet. Mensen die buiten de deur kijken, zoals in de kroeg, worden dan bij de thuiskijkers opgeteld. De SKO brengt alleen die thuiskijkers in beeld.

Voor niet-sportuitzendingen zijn dergelijke cijfers zeer uniek. “Ik kom bijvoorbeeld een cijfer tegen uit 1985, toen de finale van de Playbackshow 7,3 miljoen kijkers scoorde. Maar dat cijfer kan je niet helemaal vergelijken met de huidige tijd omdat er toen nog maar twee Nederlandse tv-netten waren.

Lees ook: ‘7 miljoen kijkers voor Peter R. de Vries
45 Reacties op “Kijkcijfer Holloway-uitzending is record”


 1. Roog

  Prachtige cijfers natuurlijk voor Peter R. de Vries, eerlijk waar. Maar je mag het programma natuurlijk niet met een normale tv-uitzending vergelijken.

  Het nieuws over de uitzending met daarin de verklaring van Van der Sloot had al sinds donderdag heel Nederland in de greep. Alle programma’s, zelfs Mart Smeets tijdens de middaguitzending van Studio Sport en Wilfred Genet bij de aankondiging van RTL-Voetbal maakten toespelingen op de uitzending van De Vries.

  Naast de “nieuwswaarde” van de uitzending speelde dus ook de enorme media-aandacht voor het programma een rol.

  Dan de vergelijking met uitzendingen als het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander. Ik kan me eerlijk gezegd voorstellen dat dat huwelijk als het op zondagavond was geweest misschien wel 10 miljoen kijkers had gehad.

  En ik kan me ook voorstellen dat Peter R. de Vires op zaterdagmiddag (als een groot aantal Nederlanders gewoon werken, boodschappen doen of aan de kant van (of op!) een sportveld staan zijn kijkcijfers een stuk lager waren geweest.

  Al met al heeft De Vries natuurlijk zijn reputatie als misdaadverslaggever uitstekend benut om van deze uitzending een kijkcijfersucces te maken. Nu maar hopen dat ook de inhoud overeind blijft.

 2. Craig

  Dus die meid ging dood en hij heeft haar niks aangedaan?

  Case closed laat die hype nu maar voorbij gaan. Er zijn meer meisjes vermist.

 3. drama queen

  @craig
  wat bewn jij een lompe boerenlul

 4. Tetje

  Die inhoud gaat niet overeind blijven, daar was het allemaal teveel ouwe koek en te oppervlakkig voor. Bovendien zit Joran nog steeds thuis dus heeft Peter toch een zepert binnen. Ondanks zij geniepige truc zoals iemand afluisteren en filmen zonder toestemmimg (privacy recht geschonden.) Hopelijk zien Larry King en Oprah ook dat ze met een ongelovelijke selfkicker te maken te hebben en komt ie weer snel met beide beentjes op de vloer.

 5. Johan

  het scoort goed omdat mensen snakken naar gerechtigeheid.
  Ik heb me kapot lopen ergeren dat die lamlendeling metb alle egards werd behandeld, eerst bij DWDD, waar ie uitgebreid reklame voor zijn boek mocht maken, en later de liksessies bij P&W.
  Veel mensen hebben ook gekeken om mee te denken, om hem acher de tralies te krijgen.

 6. Anonymous

  IK HEB ME KAPOT GERERGERD AAN DIE ZELFVERHEERLIJKING VAN SBS TUSSENDOOR , WAT EEN KWIJL PROMO’S

 7. kreek

  Wat is er Craig? Je bent wel een heel erg jaloers mannetje. Zo eentje die zijn eigen vrouw in elkaar slaat als het hem uitkomt.

  Ga onder behandeling of ga op Aruba bootjes verhuren.

 8. Craig

  Jaloers hoezo?

 9. Suus

  Snakken naar gerechtigheid? Een ongeluk komt in de beste families voor en paniek is nogal mensenlijk in deze situatie. Okee het had nooit mogen gebeuren en dat vind Joran zelf ook. Dat is nou eenmaal altijd zo met ongelukken. Maar Peter de Selfkicker baalt natuurlijk dat ie niet meteen is opgepakt nadat justitie de banden had gezien. Nee logisch niet, iemand met een beetje gevoel in zijn donder snapt dat hier sprake is van een tragisch ongeval en een lellebel die niet naar huis wilde.
  Peter blijft dus helemaal nergens met zijn bullshit bla-bla.

 10. Anonymous

  Ga nou maar fietsen Craig je begint net zo vervelend te worden als !#Michael#! . Hebben jullie geen normaal leven of zo? Nee beantwoord de vraag maar niet, het is zo wel duidelijk

 11. Craig

  Hou jij je mond nou maar dicht als er een geen leven heeft dan ben jij het wel steeds maar op anderen letten omdat je zelf niks beter te doen hebt.

 12. Feder

  Dames, rustig! :-p

 13. David

  @suus:

  Een ONGELUK??? Iemand bewusteloos of in coma (door alcohol) in een boot flikkeren en in zee dumpen is een ONGELUK en komt in de beste families voor? Ik begrijp wel wat je bedoelt, want als ze door een ander gevingerd was ze waarschijnlijk ook in coma geraakt, dus Joran heeft daar absoluut geen schuld aan. Maar leg mij eens de logica uit dat wanneer iemand bewusteloos is jij diegene in de zee gaat dumpen en niet gewoon 112 (of welk nummer daar dan ook) belt. We hebben het over een mens he, niet over een aangereden konijntje waar je nog es overheen rijdt om uit zn lijden te verlossen.

 14. David

  Ben trouwens benieuwd hoe die uitzending van vanavond op ABC gecensureerd gaat worden. Of zouden ze het gewoon vrolijk ondertitelen met ‘i was fingering her and i wanted her to suck my cock’? In Amerika is dat toch zeker 10x zo erg als iemand gewoon door zn hoofd schieten ;)

 15. Johan

  als je zo lam bent van de alcohol dat je er evt. aan bezwijkt, dan loop je ook niet zomaar een strand op.

  En als ze echt zo laveloos was, dan kunnen ze J vd S altijd nog verkrachting van een wilsonbekwame ten laste leggen.

 16. Suus

  Maar hoe willen ze die permanent aanwezige joint wegfotoshoppen in die film? Die Amerikanen zien hem al bij voorbaat niet voor vol aan als die eeuwige joint in beeld blijft! En over dat bewusteloos uit een boot flikkeren, ik neem toch echt aan dat Joran haar op dat moment serieus voor dood aanzag. Kom op zeg! Dit mag je niet van hem denken dat ie haar bewust levend naar de haaien gestuurd heeft. Ik geloof dat namelijk niet.

 17. Sander

  @ David

  Daar ben ik ook wel benieuwd naar. “Jorangate” op komst.

 18. Tetje

  Tja ze kunnen Joran nog zoveel ten laste leggen over een 3 jaar oud lijk. Punt is dat ze al als drank en drugs orgel bekend stond en ze niet met haar vriendinnen mee naar huis wilde. Ach, Peter R. de Vries kan nog jaren vooruit met een schoen die hij nog moet vinden, het paadje waar de auto stopte en het stel uitstapte, de struikjes waar ze nog tegenaan gezeten heeft, hoe lang het lopen was naar het hotel, over de telefooncel buiten het zwembad, kortom, genoeg voor leeghoofden om weer een avond lang te turen naar niks byzonders. En daar staat SBS toch vooral om bekend.

 19. Tjeerd

  @Tetje

  Mooi verwoord Tetje. Je kunt merken dat jij ook veel leest

 20. Insider

  Jongens, meiden, dames en heren op dit forum; denken jullie nu echt dat Natalee Holloway bewusteloos is geraakt zonder dat Joran van der Sloot daar enige ‘schuld’ aan heeft!? Dat hij haar bevredigd heeft, waarna ze ‘ineens’ onwel werd? Zomaar… vanzelf?! Natúúrlijk niet! Dan had hij toch ook geen reden gehad om haar lichaam zo snel mogelijk weg te werken? In een gewone situatie gaat iemand hulp gaan halen… maar dat deed Van der Sloot niet. Hij was bang! Bang dat ze iets zouden vinden in of op haar lichaam, waardoor ze de schuld van Natalee’s comateuze toestand in zijn schoenen (leuke woordspeling in zijn geval) zouden schuiven.

  Die Joran houdt wel degelijk informatie achter. Het kan niet anders, dan dat hij op de één of andere manier schuld heeft aan haar onwelwording. De oorzaak zou een combinatie van (te) veel alcohol en drugs kunnen zijn. Drugs, die ze in de auto op weg naar het strand toegediend kreeg. Of drugs die vrijwillig met Joran op het strand heeft ingenomen. Hoe dan ook zou na onderzoek in beide gevallen een drugsspoor in haar lichaam terug te vinden zijn. Dit moest Joran zien te voorkomen! Hij was immers degene die voor het laatst met haar gesignaleerd was, en daar was-ie zich maar al te goed van bewust. Als Natalee zou overlijden, dan zou dat door zijn toedoen zijn en zou hij schuldig worden bevonden aan haar dood. Alle vingers zouden naar hem wijzen en dat moest hij zien te voorkomen…

 21. Johan

  ik denk dat het nog simpeler is, waarschijnlijk wilde ze niks en heeft van de Goot haar daarom geslagen, geschopt of anderszins mishandeld, met de dood tot gevolg.
  Vandaar geen hulpdiensten, want leg dan maar is uit waar al die blauwe plekken vandaan komen,
  Ik sluit ook niet uit dat hij haar ‘voor de kick’ aan de haaien heeft gevoerd.

 22. een kritische kijker

  Hoe kan het dat niemand zich afvraagt of je dit wel zomaar mag uitzenden? Voor de feiten die Joran op de verborgen tapes ‘bekent’ zou hij maximaal een half jaar veroordeeld kunnen worden. Maar door deze uitzending krijgt hij levenslang. Een volkstribunaal van 7 miljoen mensen heeft gisteren gekeken en hij is veroordeeld. De gevolgen zal hij in Nederland voor de rest van zijn leven voelen, hij zal nooit meeer ergens aan de bak komen. Het zou me zelfs niet verbazen als zijn leven nu gevaar loopt omdat een of andere SBS-kijker het recht in eigen hand wil nemen. M.a.w. mag je dit zomaar uitzenden? Kan dat zo maar in een rechtstaat? Benieuwd of hier nog discussie over komt. Wat vinden jullie?

 23. Johan

  @ kritische kijker
  Hij had het kunnen tegenhouden via de rechter.

 24. Insider

  Van der Sloot zelf heeft -uiteraard- nooit toestemming gegeven voor het uitzenden van de beelden. Mag zoiets dan zomaar uitgezonden worden? Misschien dat Peter R. de Vries zich beroept op maatschappelijk belang? Geen idee. Je hebt gelijk dat Joran hiermee levenslang heeft gekregen. Iedereen heeft er een mening over en veroordeelt hem voor zijn gedrag…

 25. Johan

  het is in feite Candid Camera, alleen niet om te lachen

 26. David

  Waarom nemen mensen in dit soort gevallen het altijd voor de dader op?? Dan snap ik echt niet!! Joran heeft inderdaad levenslang, alleen had hij dat zelf kunnen voorkomen. Natalee is dood, dr moeder en familie hebben ook ‘levenslang’, die konden er niets aan doen. WAT Joran dan ook precies gedaan heeft, in ieder geval heeft ie ermee te maken gehad en ze was niet dood geweest als hij niet met dr was geweest. Dus alsjeblieft zeg, ga he thier niet voor hem opnemen hij was er 100% zelf bij en heeft meerdere kansen gekregen om de waarheid te vertellen.

 27. Sander

  @ David

  Ik ben het volledig met je eens, en ook ik snap dat ook niet dat mensen het nog voor zon figuur opnemen.

 28. kritische kijker

  @david:
  ik neem het niet voor joran op. ik vraag het me slechts af of het verantwoord is dit soort beelden zomaar aan 7 miljoen mensen te tonen. En voor alle duidelijkheid, ik begrijp de sentimenten die je verwoordt. Maar op dit soort momenten is het van belang ook rationeel te redeneren ipv slechts emotioneel te reageren.

 29. Roog

  @Insider & Johan (post 20+21)

  Het is zeerwel mogelijk dat Natalee daadwerkelijk tijdens dat vingeren door Johan spontaan is overleden. Volgens uiteenlopende verklaringen (ook van de vriendinnen waarmee ze op stap was) was ze onder invloed van Drank + Drugs (cocaine), een combinatie die nou niet echt risicoloos is. Daar komt bij dat er zelfs top-sporters (voetballers/wielrenners/etc.) spontaan een hartaanval hebben gekregen tijdens het uitoefenen van hun sport.

  Het is dus zeker niet uitgesloten dat Natalee door toedoen van een grote hoeveelheid drank + cocaine “spontaan” is overleden.

 30. Roog

  Johan = Joran uiteraard.

  Ik wil niet onze Mediacourant-user Johan beschuldigen. ;)

 31. Anonymous

  SBS komt waarschijnlijk volgende week met Joran op het ijs.

 32. tjeetje

  Al die meningen , al die verhalen, al die waarheden en al die leugens. Als J liegt dan is er dus nog geen duidelijkheid over de hele zaak. Als hij de waarheid spreekt is er nog geen zaak. In mijn ogen is er duidelijk wel iets aan de hand. Dit kan zijn , er is geen bewijs en er staan dus mensen boven de wet. Er is iemand die ontzettend veel liegt en zich nu verstikt ziet geraken in een eigen gesponnen web van leugens.Er is iemand ontzettend desperate om heel stoer over te komen en heeft overduidelijk geen benul dat het hier aldoor gaat over de verdwijning van een dochter, een kind en niet over hoe verkeerd de wet werkt, schadeclaims en weet ik wat. De wet werkt niet als er geen forensisch bewijs meer te vinden valt. Als je dat weet kun je het verhaal vertellen zo je wilt, zelf door een olifant met een lange snit laten uitblazen…

 33. Johan

  @ Roog

  daar heb ik ook aan gedacht, maar hou er wel rekening mee dat Natalee bewust door de verdediging van vd S. als een ‘zuipend, snuivend hoertje’ wordt neergezet.
  Het is pure spin, om maar af te leiden van het meeste vreemde, sadistische en bizarre, het dumpen van het lichaam.
  Want daaruit blijkt voor mij juist het disrespect wat hij voor haar had, en dus ook zie ik hem in staat is om haar flink af te tuigen., met de dood tot gevolg.

 34. ronaldo

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SBS verdient volgens Fons van Westerloo een pluim voor de uitzending en het jarenlang financieren van een redactie van twintig man voor zestien uitzendingen per jaar. ‘Dat uithoudingsvermogen wordt nu beloond´ aldus voormalig oprichter van sbs6 en nog steeds aandeelhouder van sbs.

 35. Johan

  Fox News: Aruban autority must step in now

  http://www.foxnews.com/story/0,2933,327970,00.html

 36. niceman

  misschien rare opmerking sorry alvast
  maar als aruba niets kan doen, kan dan bv die moeder niet een aanklacht indienen in amerika, omdat het amerikaanse staatsburger betrof
  daar word wel zoiets toegelaten als bewijs
  ik zal naar de FBI gaan
  en zo proberen het te doen, het lijkt wel vriendjespolitiek in aruba
  omdat joran,s vader ook een rechter is

 37. Erno

  Hoe kan de elfsteden tocht van ’86 nou beter bekeken zijn dan de finale van het EK ’88.

 38. drama queen

  net op teletext

  de landrover waar gisteren jordan van der sloot zat
  STAAT AL TE KOOP
  het moet niet gekker worden
  voor 64.0000 euries

 39. Johan

  bij de NOS zijn ze ookk slechte verliezers, totaal geen aandacht voor de zaak op het journaal, de onderwerpen

  * Na jaar weer aanslag in Israël

  * Vogelaar sluit contract probleemwijk

  * Voormalig rechercheur vrijgesproken

  * Minder leerlingen op islamscholen

  * Vlottrekken Zhen Hua weer mislukt

  * Het weer

 40. Jorangate

  Hij zei heel duidelijk, na die jellyshot nam ze een slokje van mijn drankje. Het zal me niet verbazen als Joran zelf GHB in zijn eigen drankje had voor eigen gebruik. Qua tijd voordat zoiets inslaat (half uurtje?) zou theoretisch dus wellicht de oorzaak van stuipen kunnen zijn? Iemand hier met GHB overdosis ervaring?

 41. Roberto

  missgien was ze gewoon buiten westen.. In de oceaann en nu Haiienvoer BLUUUHH het idee alleeen al..

 42. Timo

  Als het klopt wat Joran ook zei over dat hij niet wist hoe ze is bezweken, dan is haar dood misschien niet eens Joran’s schuld. Ze kan ook zoveel gezopen hebben dat ze een alcoholvergiftiging heeft opgelopen. Aangezien ze in de US niet legaal alcohol mocht drinken, kon ze op Aruba natuurlijk helemaal los. Moet je in de US nog 21 zijn om alcohol te drinken, op Aruba is het 18 jaar. Misschien leefde ze nog wel of was ze in coma geraakt (zoals Van der Eem hinte) en is ze levend in zee gegooid. Zonder lichaam is dat nooit te bewijzen. Dus ik denk dat het heel moeilijk wordt om hem of evt handlangers ooit te veroordelen. Ook al heeft Joran in zijn drankje drugs gehad, het is nooit meer te bewijzen. Het glas waar het drankje in zat, is al lang weg. En zonder lichaam is het ook niet te bewijzen dat Natalee iets aan drugs heeft binnen gekregen. En zelfs met lichaam moeten die drugs nog gelinkt worden aan Joran.
  En Natalee is zelf ook geen heilig boontje. Want zoals ik al zei over de leeftijd van het consumeren van alcohol. Ze was 18 jaar en dus heeft ze als het goed is nog nooit zoveel gedronken. En hebben vriendinnen van der nog gezegd tegen Natalee dat ze niet met Joran, Deepak en Satish moest meegaan. Maar ze vond het wel prima, want ze zou zelf later wel naar het hotel terug keren. Dus ze was zelf ook wel in voor sex met een vreemde. Niet dat dat iets ongewoons is voor meisjes op die leeftijd, maar echt een heileg boontje gehalte heft het niet.

 43. Craig

  Algemeen bekend dat Amerikaanse chicks zich als hoertjes gedragen als ze op Aruba zijn.

  Ze zijn net als Nederlandse chicks langs de Spaanse costa’s. :)

 44. Anonymous

  Zo alle SBS zijn weer klaargekomen op de kijkcijfers van dit weekend, nu weer terug naar de orde van de dag en de dalende lijn van SBS die al vanaf december bezig is. Oh nee, ze zullen Joran nog wel een paar keer op laten draven. Joran op het ijs ofzo

 45. claudia

  @craig, wat ben je toch een oerman :p begin al spontaan vochtig te staan:p

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.