Geen boycot, maar wél strafbankje: Pieter Cobelens niet meer in VI

Johan Derksen roept steeds dat Pieter Cobelens absoluut niet gecanceld is door Vandaag Inside, maar hij zit na hun aanvaring wel degelijk op het strafbankje. “Al vier maanden niet uitgenodigd.”

Pieter Cobelens en Johan Derksen © SBS 6

Vandaag Inside-deskundige Victor Vlam is in deze situatie gedoken en denkt dat de ruzie van Johan Derksen en Pieter Cobelens over het Israël-conflict wel degelijk te maken heeft met zijn plotselinge afwezigheid bij VI. “Ik heb hem deze week even gesproken en heb twee vragen aan hem gesteld”, aldus de mediakenner in de podcast De Communicado’s.

Gecanceld?

Wat heeft Victor gevraagd aan Pieter? “De eerste vraag is: ‘Wil jij nog wel komen? Dus klopt het misschien dat jíj Vandaag Inside hebt gecanceld?’ Nou, daarover is hij heel duidelijk. Hij zegt: ‘Als ik word uitgenodigd, kom ik.’ Met andere woorden: zijn ruzie met Johan Derksen is geen reden om niet meer te komen naar Vandaag Inside.”

“En dus is de enige logische conclusie dat hij al een tijdje niet meer wordt uitgenodigd. Johan Derksen zei in de van: ‘Ja, maar als iemand al drie weken niet verschijnt, wordt er automatisch gezegd dat die persoon is gecanceld.’ Nou, Pieter Cobelens is dus al bijna vier maanden niet meer geweest, dus dat daar iets aan de hand is, dat is wel duidelijk.”

Strafbankje

Co-host Lars Duursma vindt het ook verdacht. “Terwijl er natuurlijk wel heel veel geopolitiek nieuws is. Want soms heb je natuurlijk als je een bepaald specialisme hebt, dat je gewoon een tijd lang niet meer wordt uitgenodigd. Maar geopolitiek, ja, het zijn drukke tijden geweest in de wereld de afgelopen vier maanden.”

Victor: “Genoeg reden om hem inderdaad uit te nodigen. Dus ik heb hem een tweede vraag gesteld. Ik heb hem eigenlijk gewoon gezegd van: ‘Ja, het feit dat jij vier maanden niet bent uitgenodigd, dat zie ik een klein beetje als dat ze je op het strafbankje hebben gezet. Zie jij dat ook zo?’ Nou, daarover heeft hij geen antwoord willen geven.”

Geen antwoord

Waarom zegt Pieter daar niets over? “Dat begrijp ik wel, want het is natuurlijk een beetje een gevoelige zaak. Het feit dat hij geen antwoord geeft op die vraag, dat maakt voor mij duidelijk dat hij het misschien ook wel een klein beetje zo ziet. Anders had hij dat wel simpelweg ontkend. Maar dat hij het niet wil bevestigen, vind ik ook wel logisch.”

Hoezo? “Ik denk dat dat waarschijnlijk niet in goede aarde was gevallen bij Vandaag Inside. Dus we kunnen hier ook tegen de mensen van VI zeggen: Pieter is hier gewoon heel nederig over, die zoekt niet de publiciteit op. Ik heb hem benaderd, hij niet mij, etcetera, etcetera. Maar ja, goed, hij zit dus gewoon op het strafbankje.”

‘Johan wil niet’

Victor schat in dat het bij Johan vandaan komt. “Als ik tussen de regels doorlees heb ik het idee dat hij zich in dat conflict misschien iets teveel als de generaal, die hij natuurlijk vroeger was, heeft opgesteld. En misschien iets te weinig als de loyale soldaat die hij in de context van Vandaag Inside is, want het is natuurlijk wel het programma van Johan.”

“Misschien was hij niet voldoende respectvol. Nogmaals, dat is mijn tussen de regels doorlezen, wat er gebeurt, zou kunnen zijn. Hoe dan ook, ik denk dat het er allemaal ook niet zo heel veel toe doet. Maar kom terug. Hij is een goede gast en ook een beetje een character. Ik vind Arend Jan Boekestijn er toch minder goed bij passen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Flauw dat Pieter Cobelens niet meer welkom is bij VI omdat hij anders over het Israël-conflict denkt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen