Pieter Cobelens na Israël-ruzie niet meer in VI: ‘Johan weigert hem’

Pieter Cobelens is na zijn Israël-ruzie met Johan Derksen al weken niet meer gespot in Vandaag Inside. Wat is er aan de hand? “Johan voelde zich vernederd en wil hem niet meer zien.”

Pieter Cobelens en Johan Derksen © SBS 6

We hebben hem nu al een paar weken niet meer gezien in Vandaag Inside: vaste gast Pieter Cobelens, de gerespecteerde oud-directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De oorlog tussen Israël en Hamas woedt nu al ruim een maand en al sinds het begin heeft Pieter hierover een meningsverschil met Johan Derksen.

Conflict bij VI

Johan heeft zich permanent gediskwalificeerd in de Joodse gemeenschap door vlak na de bloederige aanval van Hamas op Israël te roepen ‘dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben‘. Een bijzonder dubieuze uitspraak, waar Johan een dag later al op terugkwam. Toen kreeg hij live in de uitzending van VI een standje van Pieter. “Onbetamelijk!”

Als VI vervolgens een uitzending heeft zónder Pieter op de barkruk, laat Johan zich heel erg vals uit over hun vaste gast. Hij zou iemand zijn die zit te ‘raaskallen‘, wat natuurlijk heel respectloos is tegen een deskundige die onderdeel uitmaakt van je eigen programma. Het is bevestigd dat dit achter de schermen tot een conflict heeft geleid.

Waar is Pieter?

Pieter is na die belediging van Johan nog wel in het programma geweest, maar nu is hij al weken vermist. Wat is er met Pieter aan de hand? Schrijver Leon de Winter denkt dat Johan de woorden van Pieter simpelweg niet wil horen.

Leon stelt vandaag in De Telegraaf dat Pieter niet meer welkom is in Vandaag Inside. “Een aantal weken geleden werd Derksens onbenul doorgeprikt door vaste gast generaal-majoor b.d. Pieter Cobelens. Sindsdien is Cobelens afwezig, kennelijk doordat Derksen zich vernederd voelde en hem niet meer wil zien.”

Hamas-assistent

Jammer, vindt Leon, omdat de mannen van VI volgens hem tegenwicht nodig hebben. Hij heeft VI jarenlang met een glimlach bekeken. “Maar dit kan niet meer sinds Derksen, en vervolgens Gijp, een standpunt heeft ingenomen over de smerige oorlog die Hamas is begonnen. Derksen laat zich leiden door foto’s, video’s en berichten uit Gaza.”

Berichten die niet geverifieerd zijn, omdat ze afkomstig zijn van Hamas, zegt Leon. “Avond na avond uiten Derksen, en nu ook Gijp, zich tegenover een groot publiek als assistenten van Hamas. Het is niet meer te doen.”

‘Hij weet niets’

Leon is definitief klaar met Johan. “Hij weet niets van de lange, tragische geschiedenis van het conflict, heeft er nooit een boek over gelezen, en beseft niet dat hij gemanipuleerd wordt. Misschien interesseert hem dat ook niet. Hij is gaan klinken als een Jodenhater, en hij doet net of hem dat niks uitmaakt. Maar mij maakt het wel wat uit.”

Johan beïnvloedt een massapubliek, benadrukt hij. “Er kijken honderdduizenden mensen naar VI die net als Derksen ook niks weten maar door hem toch een mening krijgen aangesmeerd. Dit gaat niet over voetbal of over c&w-muziek.”

Fragment

Pieter en Johan op televisie over hun ruzie:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen