Pieter Cobelens inderdaad pissig op Johan Derksen: ‘Not done’

Er is inderdaad wrijving ontstaan tussen Pieter Cobelens en Johan Derksen vanwege de raaskal-sneer. De heren hebben elkaar in het weekend gebeld. “Dit heb ik liever niet.”

Johan Derksen en Pieter Cobelens © SBS 6

Pieter Cobelens is een zeer gewaardeerde gast van Vandaag Inside, mede omdat hij als oud-directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst iemand van statuur is. Toch riep Johan Derksen vorige week in Vandaag Inside dat Pieter zou ‘raaskallen’. Wanneer hij dat riep? Een dag nadat Pieter te gast was in de studio en Johan een standje gaf.

Pissige Pieter

Het feit dat Johan terugslaat als Pieter er niet bij is, is volgens critici, waaronder Wilfred Genee, laf. Wilfred brengt het gisterenavond ter sprake in Vandaag Inside, waar Pieter voor het eerst sinds de sneer weer te gast is. “Je hebt je zitten opwinden thuis, Pieter, geef maar toe.”

Dan beaamt Pieter dat hij inderdaad pissig was op Johan. Hij vindt zijn sneer not done. “Jazeker, in de eerste plaats: ik vind het niet erg dat hij dat zegt, maar ik heb liever dat hij dat doet waar ik bij ben, dus daar hebben we zondag even over gesproken.”, zegt hij in de talkshow op SBS 6.

‘Maakt mij niet uit’

Wilfred lachend: “Nou is dat niet het format van het programma als ik heel eerlijk ben.”

Het gaat hier niet om het format, maar om fatsoen, vindt Pieter. “Dat maakt mij niet uit. Ik vind dat. Ik vind dat als je iets van iemand vindt, dat je hem voor op de neus moet nemen en niet een dag later. Bovendien: je kunt er heel lang over blijven doorzeuren, maar je moet wel zorgen dat de plaatjes die je laat zien horen bij het verhaal dat ervoor zit.”

De reden van de botsing tussen de heren is dat Pieter stelt dat Israël precisiewapens gebruikt om burgerdoden in de Gazastrook te voorkomen, terwijl Johan foto’s van hele vernietigde straten toont.

‘Heel selectief’

Pieter blijft bij zijn uitspraken. “Wat daar gebeurd is: als de Israëli’s een raket op zich afgestuurd krijgen, wordt er onmiddellijk teruggeschoten op dezelfde locatie. Als daar raketten of andere dingen liggen, dan gaat de rest mee. Ja, als je daar foto’s van laat zien…”

Volgens hem heeft de Palestijnse beweging Hamas dit aan zichzelf te wijten. “Ze hebben er een handje van om op plekken waar veel burgers zijn, maar ook onder ziekenhuizen, munitie op te slaan. Ze weten dat er dan teruggevuurd wordt en dan laten ze zo snel mogelijk dit soort foto’s zien, van: kijk, er wordt enorme ellende veroorzaakt!”

Oorzaak-gevolg

En Johan trapt daar in, stelt Pieter. “Het neemt niet weg dat er wel degelijk Palestijnse burgers doodgaan, maar dat is oorzaak-gevolg. Daar ging het mij op dat moment om.”

Wilfred: “Voor de duidelijkheid: jullie zijn er wel uit, hè? Want jullie hebben gebeld dit weekend met elkaar toch of niet?”

Johan: “Jawel, jawel, jawel, jawel.”

Wilfred: “Dat was in goede vrede?”

Johan: “Jawel, jawel.”

Pieter: “Ik heb daar een actieve herinnering aan en ik ben het ermee eens.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen